Medicamentele diabetice cu efect asupra greutății, risc pentru pacienții obezi. OMS, avertisment: Nu sunt o soluție miraculoasă. Administrare pentru tot restul vieții

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
medicamentele diabetice. FOTO: Freepik @talkinapa
medicamentele diabetice. FOTO: Freepik @talkinapa

Medicamentele pentru controlul diabetului de tip 2 nu sunt ” o soluție miraculoasă” pentru obezitate. Care sunt riscurile la care se expun cei care apelează la astfel de medicamente.

Noile medicamente foarte eficiente pentru pierderea în greutate, concepute pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, precum Wegovy de la Novo Nordisk, nu reprezintă o ”soluţie miraculoasă” în lupta împotriva creșterii rapide a obezității la nivel global, a declarat Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriție și siguranța alimentară, în condițiile în care agenţia ONU îşi revizuiește directivele privind gestionarea problemei obezităţii pentru prima dată în ultimii peste 20 de ani, relatează vineri Reuters, citat de Agerpres.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își revizuiește pentru prima dată liniile directoare pentru abordarea obezității în rândul copiilor şi adolescenților şi va actualiza recomandările în cazul adulților, a mai spus Francesco Branca.

OMS a publicat ultima dată în 2000 directivele sale pe această temă, care sunt folosite ca model pentru țările care nu dispun de resurse pentru a-și elabora propriile planuri.

Organizația ONU a însărcinat Institutul de Cercetări Farmacologice Mario Negri din Milano, Italia, să evalueze rezultatele în ceea ce privește utilizarea tuturor medicamentelor pentru pierderea în greutate în cazul copiilor și adolescenţilor - de la tratamente mai vechi precum Xenical de la GSK până la cele mai noi și eficiente, precum Wegovy, Eli Lilly și Mounjaro, a declarat Branca pentru Reuters.

”Genul de comunicare care s-a făcut în jurul acestor medicamente - Am găsit o soluție - este greșită. Medicamentele pentru obezitate sunt importante, însă trebuie să facă parte dintr-o abordare mai cuprinzătoare. Aceasta nu este o soluție miraculoasă”, a adăugat oficialul OMS.

Francesco Branca a declarat că alte intervenții, între care dieta și exercițiile fizice, rămân esențiale pentru a ajuta la gestionarea obezității.

Cele mai recente date ale OMS arată că procentul copiilor și adolescenților, cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani, care sunt obezi sau supraponderali a crescut la peste 18% în 2016 de la 4% în 1975, aceasta reprezentând în prezent peste 340 de milioane de persoane.

Vezi și: Dolph Lundgren, diagnosticat cu cancer hepatic, 2-3 ani de supraviețuire: Știi că apreciezi viața mult mai mult. Apreciezi fiecare zi

Wegony și Mounjaro, de la tratarea diabetului la combaterea obezității 


Wegovy și Mounjaro au fost inițial dezvoltate pentru diabetul de tip 2 pentru a ajuta la controlul glicemiei. Mai recent, s-a demonstrat că ele ajută la pierderea a aproximativ 15% din greutatea corporală, captând atenţia pacienţilor, investitorilor şi chiar a vedetelor.

Făcând parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub numele de analogi ai GLP-1, ele sunt administrate injectabil o dată pe săptămână și acționează asupra senzației de foame la nivelului creierului și a încetinirii ritmului cu care stomacul unei persoane se golește, făcând-o să se simtă sătulă mai mult timp.

Studiile sugerează că este posibil ca persoanele care folosesc aceste tratamente să fie nevoite să ia aceste medicamente pentru tot restul vieții pentru a-și păstra greutatea.

Wegovy este aprobat împotriva obezității în Statele Unite și Europa, în timp ce Mounjaro urmează să primească aprobarea în SUA mai târziu în acest an. De altfel, anul trecut New Atlas anunța că autorizația din partea FDA nu aprobă Mounjaro pentru alte utilizări în afara diabetului de tip 2.

Diabeticii, FĂRĂ medicamente din cauza influencerilor disperați să slăbescă. Gafa făcută pe TikTok: Farmaciștii fac tot ce pot

Diabeticii din Australia se confruntă cu un deficit vital de medicamente specifice, după ce influencerii au promovat pe rețelele de socializare unul dintre acestea, Ozempic, ca fiind medicament miraculos pentru pierderea în greutatea, notează The Guardian.

Acest medicament este recomandat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat. Se administrează o dată pe săptămână, prin injectare, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice, în asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat, potrivit ANMDMR.

Se estimează că 1 din 20 de australieni suferă de diabet, pe baza datelor din Studiul Național de Sănătate al Biroului Australian de Statistică (ABS). Aproximativ unul din 10 americani suferă de diabet, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Însă promovarea pe TikTok  i-a determinat pe pacienții australieni să depună eforturi uriașe pentru a putea avea acces la medicamentele atât de necesare, doze critice, de altfel. Vedeți AICI care este apelul către medici.

Vezi și: Fibrele alimentare și rolul lor în combaterea constipației. Ce alte beneficii mai au și care este doza recomandată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel