Vezi și: Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Un studiu publicat în The BMJ relevă faptul că anumite tablete de terapie de substituție hormonală (HRT), în special cele care conțin atât estrogen, cât și progestogen, sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă și tromboembolism venos (VTE), o afecțiune rară, dar gravă, a cheagurilor de sânge. Rezultatele oferă informații importante despre riscurile cardiovasculare ale tratamentelor hormonale pentru menopauză.
Tablete HRT diferite, riscuri diferite
Cercetarea a mai identificat că tibolonul, un alt tip de HRT, a fost legat de un risc crescut de boli de inimă, infarct miocardic și accident vascular cerebral. Cu toate acestea, nu a fost asociat cu un risc crescut de cheaguri de sânge, subliniind efectele diverse ale diferitelor combinații de hormoni și metode de administrare.
Înțelegerea riscurilor terapiei hormonale pentru menopauză
HRT este utilizat frecvent pentru a ameliora simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne. Studiul a avut ca scop completarea unui important gol de cunoștințe privind riscurile bolilor cardiovasculare asociate cu diferite forme de HRT.
Deși unele studii anterioare au indicat o legătură posibilă între terapia hormonală pentru menopauză și riscurile cardiovasculare crescute, datele detaliate despre cum afectează tratamentele HRT specifice femeile aflate în tranziția menopauzală au fost limitate.
Studiu de mare anvergură care evaluează impactul HRT asupra sănătății cardiovasculare
Studiul suedez, care a analizat datele a 919.614 femei sănătoase cu vârste între 50 și 58 de ani, între 2007 și 2020, oferă informații esențiale. Femeile care nu utilizaseră HRT în ultimii doi ani și care erau lipsite de boli de inimă, accident vascular cerebral sau cancer au fost incluse în studiu. Cercetătorii s-au concentrat pe opt grupuri diferite de tratamente HRT, comparând evenimentele cardiovasculare între femeile care au început tratamentul hormonal și cele care nu l-au început.
Medicamente de substituție hormonală - FOTO: Freepik@rimsha52
Riscuri crescute pentru unele tratamente
Studiul a constatat că începerea tratamentului cu HRT combinat continuu oral sau tibolon a fost legată de un risc crescut de boli de inimă ischemice. În medie, 11 cazuri noi de boli ischemice de inimă au fost înregistrate la 1.000 de femei care au început tratamentul cu oricare dintre aceste terapii într-un an.
Totuși, nu a fost observat un risc crescut de boli cardiovasculare în rândul femeilor care au utilizat tratamente transdermale, cum ar fi plasturi, geluri sau creme.
În plus față de bolile de inimă, unele tablete HRT, inclusiv terapia combinată continuu orală, terapia combinată secvențială orală și estrogenul oral neprotejat, au fost asociate cu un risc crescut de cheaguri de sânge.
Studiul estimează că, pentru fiecare 1.000 de femei care încep aceste tratamente, vor apărea șapte cazuri suplimentare de tromboembolism venos (VTE) într-un an, potrivit News Medical.
Efectele tibolonului, riscuri cardiace fără cheaguri de sânge
Este demn de menționat că tibolonul, care este asociat cu un risc crescut de boli de inimă, infarct miocardic și accident vascular cerebral, nu a fost găsit ca având un impact asupra riscului de cheaguri de sânge. Acest lucru subliniază efectele variate ale diferitelor tratamente HRT asupra sănătății cardiovasculare.
Fiind un studiu observațional, nu se pot trage concluzii definitive despre cauzalitate. Cercetătorii au recunoscut limitările, precum lipsa datelor despre statutul menopauzal și posibilele factori neînregistrați, precum fumatul și indicele de masă corporală, care ar fi putut influența rezultatele. Cu toate acestea, utilizarea unui design de studiu robust a ajutat la reducerea părtinirilor comune în studiile observaționale.
Se încurajează cercetările viitoare pentru a explora mai detaliat efectele diferitelor progestogene utilizate în terapia hormonală pentru menopauză și impactul lor asupra riscului cardiovascular.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.