Medicamente, îmbătrânirea. Cercetătorii au declarat că scopul lor nu este de a descoperi secretul vieţii veşnice, ci de a înţelege mecanismul procesului îmbătrânirii pentru a găsi modalităţi prin care oamenii pot rămâne sănătoşi mai mult timp. ''Nu încercăm să păcălim moartea, ci să îi ajutăm pe oameni să fie sănătoşi şi să nu sufere de boli în ultimii lor ani de viaţă'', a declarat Linda Partridge, coautoare a studiului, de la Institutul pentru Îmbătrânire Sănătoasă din cadrul University College London şi de la Institutul Max Planck pentru Biologia Îmbătrânirii.
Cele trei medicamente - litiu pentru stabilizarea stării de spirit, un tratament anti-cancer numit trametinib şi un imunostimulent numit rapamicină - vizează fiecare diferite procese celulare şi au avut un impact ''destul de remarcabil'' asupra speranţei de viaţă a musculiţelor de oţet, după cum a explicat cercetătoarea, potrivit Agerpres.
Medicamente, îmbătrânirea. Opinia cercetătorilor
''Şi, din moment ce aceste trei medicamente sunt deja folosite în tratamente medicale şi se cunoaşte că utilizarea lor este sigură, am descoperit că o combinaţie medicamentoasă... poate fi o modalitate eficientă de a încetini procesul de îmbătrânire'', a declarat Jorge Castillo-Quan de la Harvard Medical School din Statele Unite, coautor al studiului. ''Ceea ce am constatat a fost destul de remarcabil, faptul că această combinaţie de medicamente le-a permis (musculiţelor de oţet - n.r.) să trăiască cu 48% mai mult", a spus Castillo-Quan. Partridge a declarat că aceste concluzii completează dovezile potrivit cărora aşa-numitele polipastile - pastile care combină doze mici din mai multe medicamente - ar putea preveni în viitor bolile asociate înaintării în vârstă.
Acest studiu se adaugă altor cercetări care au concluzionat că cele trei substanţe - litiu, trametinib şi rapamicină - pot extinde în mod individual durata de viaţă în cazul musculiţelor de oţet. Rezultate similare au fost obţinute şi în urma studiilor de laborator pe şoareci şi viermi, au precizat oamenii de ştiinţă.
Cercetătorii au precizat că intenţionează să conducă mai multe studii în încercare de a descifra modul exact de funcţionare a pastilelor în cadrul acestei combinaţii. Ei speră să avanseze la experimente pe animale mai complexe, cum ar fi şoarecii de laborator, pentru a evalua efectele asupra întregului corp, înainte de a trece la teste clinice pe subiecţi umani.
Studiul a fost publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.