"Medicamentele biosimilare vin şi înlocuiesc medicamentele originale. Orice medicament nou care apare pe piaţă se numeşte original sau inovator. El va avea un patent de 10-15 ani, depinde de medicament. După această perioadă, orice firmă poate să producă un medicament similar. Dacă vorbim de biologice, adică de biosimilare. Cel mai bun exemplu este cel al anticorpilor monoclonali. Dacă vorbim de medicamente produse chimic, atunci vorbim de medicamente generice.
După această perioadă de graţie de 10-15 ani, când firma care a descoperit medicamentul are patentul, oricine poate produce un medicament echivalent, care se va numi, deci, generic sau biosimilar.
Aceste medicamente intră pe piaţă după ce sunt aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi, din punct de vedere al eficienţei, sunt absolut similare cu cele originale. De altfel, este condiţia esenţială pentru ca ele să primească aprobare", a declarat prof.univ.dr. Daniel Coriu.
Accesul facil, principalul avantaj pentru pacienţi
"Accesul pacienţilor la medicamentele acestea este mai facil, pentru că vorbim de medicamente mai ieftine decât originalul. Este un avantaj economic, pentru că salvăm nişte bani, şi astfel Casa Naţională şi Ministerul vor avea ocazia să ramburseze alte molecule noi. Sunt multe avantaje în ceea ce înseamnă folosirea acestor generice şi biosimilare.
Dacă vorbim de hematooncologie, domeniul meu, sunt convins că anumite generice, dacă sunt prea ieftine, dispar însă de pe piaţă. Pentru că vorbim de rentabilitate", a mai spus specialistul.
Cum se pot procura astfel de medicamente
Întrebat dacă procedura este identică cu medicamentele originale, adică eliberarea lor se face doar pe bază de prescripţie, dr. Coriu a spus că "vorbim de medicamente care au un anumit regim de prescriere, şi ele nu pot fi eliberate decât cu prescripţie din baza specialistului. Sunt foarte multe medicamente generice, multe biosimilare, le folosim de 10-15 ani, sunt bune, eficiente"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.