Medicamentele luate fără recomandare de specialitate pot avea consecințe grave, mai ales dacă acestea sunt administrate pentru o perioadă lungă de timp.
Antibioticele sunt prescrise de medici în cazul unor infecții. Antibioticele pot crește riscul unei persoane de infecții fungice prin cauza defecte la activitatea sistemului imunitar în intestin, în timp ce un alt studiu sugerează utilizarea antibioticelor grele la bătrânețe este legată de rate mai mari de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn.
Vezi și: Stresul, efecte negative asupra sănătății. Poate duce la boli grave
Antibioticele, riscuri
Medicul Adrian Marinescu a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește consumul excesiv de antibiotice.
”De când vorbim de antibiotice, am avut mai multe avantaje. Din 1928, de când Alexandre Fleming a inventat penicilina, lucrurile s-au schimbat. Antibiotice înseamnă antibacteriene. Este foarte important de spus că ele tratează infecțiile bacteriene. În momentul în care tratăm și alte infecții, pe lângă faptul că acel antibiotic nu va avea efectul scontat, apar reacțiile adverse. Ne pot face mult rău. Lucrurile nu se întâmplă peste noapte.
Vorbim despre rezistența la antibiotice, despre faptul că luăm antibiotice fără prescripție medicală, că le luăm după ureche și medicii au avut un rol, pentru că și medicii au dat antibiotice când nu ar fi trebuit, în pandemie când s-au luat antibiotice pe scară largă, în condițiile în care vorbeam de o infecție virală. Efectele se pot vedea imediat, la lucruri simple, de la afectarea florei intestinale, la reacțiile adverse imediate și continuând cu ceea ce se întâmplă în timp.
Orice antibiotic, la un moment dat, în timp, dezvoltă rezistență, dar ceea ce se întâmplă în ultimii ani este o dinamică fără precedent. Dacă mergem în acest ritm, vom ajunge în punctul în care nu vom mai avea antibiotice noi și să nu putem rezolva infecțiile bacteriene, cele generalizate, adică sepsisul care pune viața pacientului în pericol.
Vom ajunge în punctul în care infecțiile de spital și infecțiile grave, bacteriene care au nevoie de antibiotic să nu poată fi rezolvate. S-ar putea să evoluăm către deces. Dacă vorbim de infecțiile grave, ele au nevoie de o rezolvare. Antibioticele trebuie luate doar cu prescripție, în teorie. În practică, nu se întâmplă așa”, a explicat dr. Adrian Marinescu, la Antena 3.
Vezi și: Herpangina, cauze. Medic: Nu există un tratament "minune", ci doar de ameliorare a simptomatologiei
Ce nu se tratează cu antibiotice
În timp ce o mare atenție a fost îndreptată către problema tot mai mare a bacteriilor rezistente la antibiotice, acesta nu este singurul motiv pentru care ar trebui să fim precauți cu privire la cât de des folosim antibioticele. Două noi studii oferă motive puternice că antibioticele nu sunt medicamente inofensive și ar trebui luate numai atunci când este necesar. Abuzul de antibiotice face ca în cazul unor infecții severe să nu mai existe soluții terapeutice. Este necesară o reducere cu cel puțin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente
România este pe locul 3 între țările europene în ceea ce privește consumul de antibiotice. Medicii atrag atenția cu privire la abuzul de antibiotice, dar și asupra modului lor de administrare și spun că acestea duc la o rezistență sporită față de tratamentul ce ar putea fi folosit în cazul unor infecții care nu mai pot fi vindecate, ba, dimpotrivă, se pot agrava, putând duce la deces.
”Tot ce înseamnă infecție virală nu are nicio legătură cu antibioticul. Nu toate infecțiile bacteriene se tratează cu antibiotic. Dacă am o infecție urinară care nu e activă, dacă nu am de ce să o tratez”, a mai subliniat medicul Adrian Marinescu.
Vezi și: Vaccinul pneumococic, distribuit DSP-urilor. Ce boli previne
Simptome ale reacțiilor la medicamente
Conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în Europa, numărul persoanelor infectate cu bacterii rezistente din cauza abuzului de antibiotice este în creștere, acestea fiind mai expuse la riscul apariției unor complicații majore, iar situația reprezintă o problemă de sănătate publică majoră.
”De la o simptomatologie digestivă imediată, reacții alergice și mergând până la modificări importante, sunt oameni care nu ajung să rezolve aceste efecte și ajung să nu rezolve aceste efecte și să ajungă să aibă o evoluție cronică. Sunt pacienți care au luat antibiotice pentru o perioadă lungă de timp și ajung la infecții de temut.
Vorbim de Clostridium determinat, de cele mai multe ori, de consumul de antibiotice. Dacă luăm după ureche sau luăm un medicament care nu ne trebuie, vom avea doar reacții adverse și vom creea rezistență”, a mai precizat sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.