Beneficiul clinic al anticoagulantelor pentru fibrilația atrială (AF) - una dintre cele mai importante cauze ale bătăilor inimii neregulate și o cauză principală a accidentului vascular cerebral - scade odată cu vârsta, deoarece riscul de deces din cauza altor factori își diminuează beneficiile la pacienții vârstnici, conform un studiu condus de cercetătorii de la UC San Francisco.
Studiul multi-instituțional realizat la aproape 15.000 de pacienți cu fibrilație atrială a constatat că warfarina anticoagulantă nu a adus beneficii după vârsta de 87 de ani, iar apixaban a fost ineficient după vârsta de 92. Ca urmare, medicii ar trebui să ia în considerare toate riscurile de mortalitate, cum ar fi cancerul și boala renală în stadiu final, au recomandat cercetătorii, când au recomandat anticoagulanți adulților mai în vârstă cu fibrilație atrială.
Studiul este publicat online în 11 noiembrie 2019, în Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes (CCQO), pentru a coincide cu o prezentare la American Heart Association Scientific Sessions 2019.
Primul studiu complex pe această temă
"Multe studii anterioare care privesc beneficiile diluatorilor de sânge au descoperit ca adulții în vârstă beneficiază mai mult decât adulții mai tineri, dar se concentrează strict pe fibrilația atrială și accidentele vasculare cerebrale și nu contabilizează toate celelalte condiții de sănătate care afectează adulții în vârstă", a declarat autorul principal Sachin Shah, profesor asistent de medicină la UCSF. „Studiul nostru este primul care a constatat că atunci când luăm în considerare acești factori, beneficiile anticoagulante scad de fapt odată cu vârsta.”
Fibrilarea atrială afectează aproximativ 2,2 milioane de americani, potrivit National Stroke Association, și aproximativ 15% dintre persoanele care au un accident vascular cerebral au fibrilație atrială. Se estimează că până la 80% din accidentele vasculare cerebrale în rândul persoanelor cu fibrilație atrială ar fi putut fi prevenite.
În timp ce pacienții cu vârsta de peste 75 de ani prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral și li se recomandă să folosească anticoagulante, există puține dovezi privind beneficiile lor nete în această populație. Avansarea vârstei crește, de asemenea, probabilitatea de deces din alte cauze, limitând, astfel, beneficiul sau vătămarea cauzată de tratamentul cu anticoagulante a fibrilației atriale.
Cercetătorii au utilizat un model analitic de decizie computerizat numit Atrial Fibrillation Support Tool Tool (AFDST), dezvoltat de Universitatea din Cincinnati, pentru a determina beneficiul potențial al anticoagulantelor. Modelul folosește caracteristicile și ghidurile pacientului privind tratamentul AF de la Colegiul American de Cardiologie, Asociația Americană a Inimii și Societatea Rhythm Heart pentru a oferi o recomandare.
Echipa de cercetare a estimat beneficiul clinic net pe viață al warfarinei și al apixabanului față de persoanele care nu iau niciun tratament. Eficiența warfarinei a scăzut la sub 25% la pacienții de 75 de ani, iar apixaban, care era de dopuă ori mai eficient, a scăzut în eficiență la aproximativ 13%, la pacienții de 92 de ani.
"De ani buni am spus medicilor și pacienților noștri că nu suntem suficient de agresivi în furnizarea de terapie anticoagulantă pacienților noștri cu fibrilație atrială și este o problemă națională", a declarat autorul principal Mark Eckman, Posey Professor of Clinical Medicine at the University of Cincinnati College of Medicine. „Acest studiu adaugă acum o precauție, recunoscând că, deși tratamentul este o preocupare majoră, la vârsta înaintată, poate că ar trebui să fim un pic mai atenți și atenți în deciziile noastre de tratament despre anticoagulare.”
Sursa, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.