Medicamente pentru hipertensiune, risc crescut de diverticuloză

Dana Lascu |
Data publicării:
71 de medicamente sunt în pericool să dispară de pe piață
71 de medicamente sunt în pericool să dispară de pe piață

O clasă de medicamente pentru hipertensiune, numită „blocante ale canalelor de calciu” sau non-dihidropiridine (non-DHP), este asociată cu un risc crescut de diverticuloză, o afecțiune intestinală care determină apariția unor mici pungi în mucoasa intestinului (cel gros de obicei), care dacă se sparg, pacientul ajunge pe masa de operație.

Hipertensiunea afectează unul din zece adulți de pe tot globul și se știe că crește riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral. Cele mai frecvente tratamente pentru hipertensiunea arterială sunt modificările stilului de viață și medicamentele. Dar medicamentele pentru hipertensiune au și efecte colaterale nu tocmai bune.

Au investigat trei clase de medicamente

O nouă cercetare (în stadiu incipient) realizată de o echipă de oameni de știință de la Imperial College din Londra, a investigat eficacitatea și efectele secundare ale trei clase de medicamente comune pentru hipertensiune: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ACE), beta-blocante și blocante ale canalelor de calciu (non-dihidropiridine sau non-DHP).

Pentru a elucida posibilele efecte secundare, cercetătorii au folosit analize genetice. Investigând versiuni de gene care imită efectele acestor medicamente, ei au fost capabili să studieze eficacitatea medicamentelor - și efectele secundare potențiale ale acestora.

În primul rând, cercetătorii, care au publicat primele rezultate ale studiului în revista Circulation, au identificat proteinele vizate de medicamente, care ajută la scaderea tensiunii arteriale. Apoi, au analizat date genetice de la aproximativ 750.000 de persoane și au identificat așa-numitele variante genetice care codifică aceste proteine.

Echipa, care a inclus cercetători de la LMU Munchen, a studiat apoi dacă aceste variante genetice - care determină creșterea producției acestor proteine - au fost legate de un risc crescut sau scăzut de alte boli.

Vestea bună a fost că, așa cum era de așteptat, aceste așa-numite variante genetice (care codifică proteinele implicate în scăderea tensiunii arteriale) au fost legate de reducerea bolilor de inimă și a riscului de accident vascular cerebral.

Riscul de diverticuloză, crescut de non-dihidropiridine 

Cu toate acestea, după evaluarea riscului pentru aproape 900 de boli diferite - folosind date din Marea Britanie din studiu Biobank - echipa a constatat că versiunile de gene legate de efectele unui anumit tip de blocant al canalelor de calciu - din clasa non-dihidropiridine, au fost legate de un risc crescut de apariție a unei afecțiuni intestinale numită diverticuloză.

Aceasta este o boală care determină apariția unor mici pungi în mucoasa intestinului. Apare de obicei la vârstnici (între 65 și 85 de ani), dar atunci când aceste pungi se sparg sau se infectează, pacienții ajung de urgență pe masa de operație.

Legătura dintre aceste medicamente și diverticuloză trebuie investigată suplimentar, explică dr. Dipender Gill, co-autor al studiului de la Școala de Sănătate Publică a Imperial: „Aceasta este prima dată când această clasă de medicamente pentru hipertensiune a fost asociată cu diverticuloza. Nu suntem siguri care este mecanismul de bază - deși poate fi vorba de efectele asupra funcției mușchilor intestinului, care efectuează contracții pentru a transporta alimente prin intestin".

Dr. Joanna Tzoulaki, autorul principal de la Școlii de Sănătate Publică de la Imperial, a adăugat: „Studiul variantelor genetice care imită efectul medicamentelor evoluează ca un concept puternic pentru a ajuta la stabilirea priorităților studiilor clinice și la proiectarea studiilor clinice care să aibă mai multe șanse de reușită".

Dr. Gill avertizează, încă, că aceste constatări nu ar trebui să schimbe orientările actuale de prescriere și că oamenii nu ar trebui să renunțe la aceste medicamente decât dacă medicul lor curant le spune să facă asta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel