Ca urmare a politicii de preț și a impunerii prețului cel mai mic, „medicamentele din gama de jos, care sunt cel mai ieftine și au cele mai mici adaosuri comerciale sunt retrase din piață, și atunci toate schemele terapeutice se duc din ce în ce mai sus către medicamente din ce în ce mai scumpe”, explică Rozalina Lepădatu, președintele Institutului de Dezvoltare în Sănătate și Educație.
„Avem posibilitatea să tratăm și ieftin, nu doar scump, și să oferim pacientului ce are nevoie”, adaugă ea.
Pachetul de medicamente din Bulgaria
Pentru că medicamentele ieftine lipsesc din țara noastră, „pacienții sunt nevoiți să se ducă să le cumpere din Bulgaria, Ungaria, să roage pe cineva să i le trimită”, spune Rozalina Lepădatu.
Dacă în comunism așteptam pachetul din Occident, acum el vine din Bulgaria, adaugă Val Vâlcu, moderatorul emisiunii.
„Cei din farmaciile din Ruse deja știu că vin românii cu rețete. Este un fenomen pentru terapiile generice, care costă până în 10 euro cura și care în România nu mai există. Dacă vă uitați pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului există un document privind discontinuitățile la medicamente, care are peste 500 de poziții de medicamente cu discontinuități permanente sau temporare”, precizează Rozalina Lepădatu.
Discontinuitățile la medicamente sunt raportate de companiile farmaceutice, atunci când au probleme de fabricație sau retrag medicamentul din România, sunt obligate să anunțe cu un an înainte Agenția Medicamentului.
Urmărește răspunsul integral aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.