Guvernul a decis, miercuri, în ultima ședință din acest an, ca pensionarii cu venituri până la 1.608 lei să beneficieze, de la 1 ianuarie 2023, de medicamente compensate în procent de 90%, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, notează Agerpres.
”S-a aprobat astăzi hotărârea de Guvern pentru aprobarea unor acte normative privind programul de compensare cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionari, precum şi prelungirea unui termen. Începând de la 1 ianuarie 2023 creşte cu 12,5% plafonul veniturilor până la care pensionarii vor putea beneficia de medicamente compensate cu 90%.
Acest act normativ aprobat prevede că începând cu 1 ianuarie anul viitor toţi pensionarii cu venituri până la 1.608 lei pe lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, să beneficieze de medicamente compensate în procent de 90% din sublista B prevăzută de hotărârea Guvernului 720/2008”, a spus Cărbunaru.
De altfel, această măsură vine ca urmare a creșterii pensiei cu 12,5% de la începutul anului viitor, de la 1.429 de lei la 1.608 lei, iar, potrivit lui Cărbunaru, în primele 9 luni ale anului peste 430.000 de pensionari au beneficiat de programul social al Guvernului.
”Această măsură urmăreşte creşterea accesului la medicamente compensate acordate în ambulatoriu pentru pensionarii cu venituri mici, având în vedere creşterea pensiilor în sistemul public cu 12,5% din ianuarie 2023. În cadrul programului social al Guvernului pentru compensarea cu 90%, în perioada ianuarie 2022 - septembrie 2022, potrivit datelor aflate în baza de date a ministerului de resort, sunt aproape 2 milioane de reţete emise pentru 431.000 de pensionari români”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Executivului.
7000 de medicamente pentru cancer și boli cronice, în cercetare. Zaharescu: O populație sănătoasă va munci mai mult și cu mai mult spor
"Impactul economic pe care industria farmaceutică inovatoare îl are în România este semnificativ. Nu aș spune remarcabil, fiindcă nu este foarte ridicat și nu este la nivelul la care ar putea să fie dacă industria farmaceutică ar fi considerată cu adevărat un partener strategic în România, dar totuși, industria farmaceutică inovatoare generează aproximativ 1,3 miliarde de euro anual la PIB-ul România, asta la nivelul anilor 2019-2020, sunt calcule făcute de cei de la Price Waterhouse Cooper, deci cifrele sunt destul de relevante.
Astfel în jur de 600-700 de milioane de euro reprezintă doar contribuțiile din taxa clawback și din cost-volum/cost-volum-rezultat. Practic jumătate din sumele ce se generează vin din aceste pay-back-uri pe are industria le face, iar pe de altă parte, vedem că peste 11.000 de locuri de muncă sunt generate în mod direct și indirect în piața muncii de către industria farmaceutică”, a mai spus Zaharescu, subliniind că impozitele nespecifice, în valoare de peste 200 de milioane de euro, reprezintă ”alte taxe și impozite care vin din alte zone decât cele care sunt taxabile în mod normal în industrie”.
Mai mult decât atât, această industrie a farmaciei inovative are niște contribuții semnificative, iar nivelul investițiilor pe care aceasta a reușit să le facă în România sunt ”destul de modeste, la nivelul anilor 2000-2020, vorbim de 67 de milioane de euro care sunt în general investiții în studii clinice, în cercetare și în dezvoltare, în activități de educație medicală continuă și prevenție, dar totuși, suma aceasta este mult sub potențialul care ar putea să fie, dacă România ar creea un cadru favorabil dezvoltării industriei farmaceutice.
Din păcate, România în ultimii 15-20 de ani a construit un mediu economic ostil din punct de vedere al dezvoltării industriei farmaceutice și dacă vedem ce se întâmplă și în zona de energie, fiindcă situații similare sunt și în energie, cu o suprataxare, acea taxă care a fost introdusă de OUG 114/2019 a producătorilor de energie.
Astfel, investițiile în sectorul energetic sunt puse în pericol de o suprataxare, la fel și industria farmaceutică este suprataxată cu acea taxă clawback, care reprezintă 25% din cifra de afaceri pe care producătorii de medicamente inovatoare o realizează cu sistemul de asigurări de sănătate, ori lucrul acesta omoară complet investițiile în sănătate”, a declarat Dan Zaharescu, director ARPIM, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii online "Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor". Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.