Medicamente, lista. Guvernul României a aprobat luni, 14 octombrie, o Hotărâre prin care modifică și completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală.
Cele 17 molecule noi introduse pe listă vizează, în principal, afecțiuni din cadrul programelor naționale de sănătate. Acestea sunt:
- 10 medicamente (DCI) asigură tratamentul unor afecțiuni rare ca, de exemplu, colagenoze majore, hemofilie şi talasemie, amiotrofia spinală musculară, boala Fabry, boala Castelman și nu au alternativă terapeutică
- 6 medicamente (DCI) sunt destinate bolilor oncologice și oncohematologice
- 1 medicament DCI asigură tratarea persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere respectiv.
Anul acesta s-au mai introdus alte 2 molecule noi care sunt utilizate în tratarea unor boli grave precum neoplasmul tiroidian medular agresiv şi simptomatic, scleroza multiplă.
”Continuăm procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă oră, în acord cu programul de guvernare, prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite cu încă 17 medicamente necesare pacienților cu afecțiuni cronice”, a afirmat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, într-un comunicat al Ministerului.
Anul trecut au fost introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite 37 de molecule noi care asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice, precum: afecţiuni oncologice, boli cardiovasculare, HIV/SIDA, diabet, scleroză multiplă, atrofie musculară spinală, boala Gaucher etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.