Medicament pentru migrene, eficient pentru tratatea obezității

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
medicament pentru migrene. FOTO Pexels @ ready made
medicament pentru migrene. FOTO Pexels @ ready made

Triptanul este un medicament pentru migrene ce are efecte asupra obezității, potrivit unui studiu.

Triptanul, un medicament prescris în mod obișnuit pentru migrene, ar putea fi folosit pentru tratarea obezității, potrivit unui studiu citat de Medical News Today, publicat în Journal of Experimental Medicine.

Efectul triptanului asupra pierderii în greutate

Noi cercetări au descoperit că triptanii, o clasă de medicamente utilizate pe scară largă pentru tratarea migrenelor acute și a cefaleei în grup, pot reduce greutatea la șoarecii obezi, vizând receptorul serotoninei 1B (Htr1b). 

Pentru acest studiu, cercetătorii au testat șase triptani cu prescripție medicală pe șoareci. Aceștia au administrat medicamentele după un post de 18 ore și au măsurat consumul de alimente după post.

Ei au constatat că patru dintre cele șase triptani au suprimat foamea indusă de post și că frovatriptanul a produs cel mai puternic efect.

Pentru a afla în ce mod frovatriptanul a influențat aportul alimentar și greutatea, cercetătorii au modificat șoarecii pentru a le lipsi fie Htr1b, fie Htr2c, receptorul de serotonină vizat de fen-phen și lorcaserină. Frovatriptanul nu a avut niciun efect la șoarecii fără Htr1b.

Cu toate acestea, a continuat să afecteze șoarecii cărora le lipsea Htr2c. Constatările au confirmat faptul că medicamentul funcționează acționând asupra Htr1b și nu asupra Htr2c.

Cercetătorii au testat apoi efectele anti-obezitate ale frovatriptanului la șoarecii obezi induse de dietă. Pentru a face acest lucru, aceștia au hrănit șoareci masculi cu o dietă bogată în grăsimi timp de 7 săptămâni. Șoarecii au fost apoi separați în două grupuri și au fost tratați fie cu frovatriptan, fie cu o soluție salină, în timp ce erau în continuare hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.

Aceștia au constatat că o doză zilnică de frovatriptan a redus greutatea corporală cu o medie de 3,58% în 24 de zile. Între timp, șoarecii cărora li s-a administrat soluția salină au înregistrat o creștere medie în greutate de 5,83% în aceeași perioadă.

”Acesta este un studiu interesant care a constatat că frovatriptanul a redus pofta de mâncare, consumul de alimente și greutatea corporală la șoareci”, a declarat pentru sursa menționată dr. Glen D. Solomon, profesor și președinte la Departamentul de Medicină Internă și Neurologie de la Wright State University, care nu a fost implicat în studiu.

Molecula care topește grăsimea. Medic: Soluția la pandemia de obezitate

Obezitatea, cauza bolilor cardiovasculare și metabolice

Potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, aproximativ 42% dintre americani trăiesc cu obezitate, o afecțiune legată de un risc crescut de probleme de sănătate cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul de tip 2. De menționat, că obezitatea a fost asociată cu un risc crescut de deces din cauza Covid 19.

Aportul caloric excesiv este cunoscut ca fiind principala cauză a creșterii în greutate. Deși cercetătorii au identificat genele legate de obezitate și circuitele neuronale legate de reglarea sațietății și a aportului alimentar, până în prezent, țintele medicamentoase au rămas rare.

De altfel, în ultimii 60 de ani au fost o serie de cercetări care au investigat sistemul central de serotonină (5-HT) ca o posibilă țintă pentru medicamentele pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, există alți 14 receptori ai serotoninei, pentru care cercetările sunt încă în curs de desfășurare pentru a determina dacă afectează apetitul.

Cercetările ulterioare privind acești receptori ar putea ajuta cercetătorii să dezvolte medicamente pentru a reduce pofta de mâncare la persoanele cu obezitate.

Medicament pentru diabet, cu efecte asupra obezității. Scădere semnificativă în greutate

Un nou tratament pentru diabetul de tip 2 a fost aprobat de către Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA). Potrivit NewAtlas, noul produs - Mounjaro (tirpetadiză), ce se administrează sub formă de injecție, o dată pe săptămână, s-a dovedit a fi mai eficient în controlul nivelului de zahăr din sânge, comparativ cu alte tratamente actuale.

Mai mult, un studiu recent a arătat că acest medicament poate fi util și ca terapie împotriva obezității.

"Având în vedere provocările cu care se confruntă mulți pacienți în atingerea obiectivelor de glicemie, aprobarea de astăzi a Mounjaro reprezintă un progres important în tratamentul diabetului de tip 2", a declarat Patrick Archdeacon, de la Centrul pentru evaluarea și cercetarea medicamentelor din cadrul FDA.

Altfel, Mounjaro face parte dintr-o nouă clasă de medicamente pentru tratarea diabetului, dezvoltate pentru a imita peptidul 1 glocagon PGL-1, care este eliberat în mod natural de intestine și care este cunoscut pentru reglarea glicemiei și a apetitului.

Primul medicament care vizează acest mecanism PGL-1, numit Wegovy, a fost aprobat pentru diabetul de tip 2 în 2017.

Acest nou medicament funcționează ușor diferit de Wegovy. Acesta a fost conceput pentru a imita PGL-1 și un alt hormon intestinal numit polipeptid inhibitor gastric (PIG).

Studiile clinice au constatat că agonistul PGL-1 și PIG cu dublă acțiune poate fi mai eficient ca tratament pentru diabetul de tip 2 decât terapiile care vizează doar PGL-1, acesta având tendința de a fi rapid absorbit de corp. Citește mai departe AICI.

Obezitatea, boală cronică în România. Până în 2030, aproape jumătate de milion de copii vor fi obezi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel