Studiul unor cercetători americani de la universități din Michigan și Miami susține că metformin, un medicament utilizat în tratarea diabetului, administrat gravidelor în timpul sarcinii, ar crește, ulterior, la maturitate, toleranța la glucoză a urmașelor, respectiv ar scădea grăsimea de pe burta descendeților masculini.
Cercetările de până acum dovedesc că stresul din timpul sarcinii poate crește riscul de diabet de tip 2 la urmași, dar și că luarea în greutate a copilului în primele săptămâni de viață a fost asociată cu un nivel mai mare de obezitate. Unii medici prescriu în timpul sarcinii metformin - un medicament utilizat în mod obișnuit pentru a trata diabetul de tip 2 – acelor viitoare mame care riscă să aibă probleme de lactație, potrivit Jurnalului American de Fiziologie, unde a fost publicat studiul.
Cercetătorii americani au vrut să vadă dacă expunerea la metformin ar îmbunătăți sănătatea metabolică pe termen lung pentru sugarii cu risc de diabet. Răspunsuri au aflat dintr-un experiment pe șoareci: expunerea la acest medicament se oprește la înțărcare, urmașii de sex feminin au o toleranță îmbunătățită la glucoză, iar descendenții masculini – mai puține grăsimi abdominale. În plus, expunerea la acest medicament a protejat urmașii de tulburările metabolice induse de dietă la vârsta adultă.
Autorii studiului mai precizează că e nevoie de studii care să lămurească modul în care metformin face aceste modificări, fie indirect prin schimbări în compoziția laptelui, prin modificări în colonizarea microbiomului intestinal al sugarului, fie prin acțiune directă asupra intestinului descendent sau a ficatului.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.