O injecție săptămânală cu semaglutidă a fost administrată unui grup de 2000 de persoane, alături de sfaturi despre alimentație și mișcare.
În urma acestui studiu, persoanele participante au slăbit, în medie, 15 kg, în timpul procesului de 15 luni.
Oamenii de știință au spus că rezultatele ar putea marca o „nouă eră” în tratarea obezității, cu și mai multe terapii la orizont.
Jan, din Kent, UK, a slăbit 28 kg, echivalentul a peste o cincime din greutatea sa corporală.
„Medicamentul mi-a schimbat viața și mi-a modificat complet abordarea față de mâncare.”, a spus ea.
Deși regimul ei alimentar a fost mai mereu haotic, semaglutida i-a provocat mai puțină foame.
Imediat după ce nu i s-a mai administrat medicamentul, Jan a început să se îngrașe din nou.
"Am simțit că pierdeam kilogramele fără efort în timpul procesului, dar acum am revenit la lupta constantă cu mâncarea.", a declarat femeia.
Ce este semaglutida
Semaglutida este deja familiară unor persoane care o utilizează ca tratament pentru diabetul de tip 2, dar acest studiu a analizat administrarea acesteia în doze mai mari. Medicamentul funcționează prin scăderea nivelului de apetit al organismului și imitarea unui hormon - numit GLP1, care este eliberat după ce ai mâncat bine.
Rezultatele, publicate în Jurnalul de medicină din Marea Britanie, au arătat că oamenii au pierdut în medie 15 kg datorită semaglutidei, comparativ cu 2,6 kg fără administrarea medicamentului.
"Nouă eră"
Prof. Rachel Batterham, de la UCL și unul dintre cercetătorii din Marea Britanie, a declarat pentru site-ul BBC News: "Am petrecut ultimii 20 de ani făcând cercetări privind obezitatea, până acum nu am avut un tratament eficient pentru obezitate în afară de intervenția chirurgicală bariatrică".
Medicul a spus că pierderea în greutate ar reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet și de Covid-19 sever.
Semaglutida este prezentată autorităților de reglementare a medicamentelor, deci nu poate fi prescrisă în mod obișnuit. Cu toate acestea, prof. Batterham se așteaptă ca medicamentul să fie utilizat inițial de clinicile specializate de slăbire, mai degrabă decât să fie disponibil pe scară largă.
Efecte secundare
Au existat câteva efecte secundare la tratament, inclusiv greață, diaree, vărsături și constipație.
Prof. Sir Stephen O'Rahilly, de la Universitatea din Cambridge, a declarat: „Cantitatea de greutate pierdută este mai mare decât cea observată la orice medicament anti-obezitate autorizat. Acesta este începutul unei noi ere pentru dezvoltarea medicamentelor dedicate obezității, direcția viitoare fiind aceea de a atinge niveluri asemănătoare cu cele date de semaglutidă, având în același timp mai puține efecte secundare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.