Situația din Fâșia Gaza este din ce în ce mai gravă din cauza războiului dintre Israel și Hamas.
Consiliul de Securitate al ONU a eşuat din nou în încercările de a opri războiul dintre Israel şi Hamas, iar membrii acestuia nu au reuşit să adopte o rezoluţie propusă de SUA, care a cerut stabilirea de "pauze umanitare", şi o alta din partea Rusiei, care a cerut o încetare imediată a focului. Sunt deja patru încercări eşuate ale Consiliului de Securitate, ceea ce arată gradul sever de confruntare în cadrul Consiliului, împărţit între Rusia şi China, pe de o parte, şi Statele Unite, pe de altă parte, ceea ce a dus la blocajul actual din înaltul organism al Naţiunilor Unite.
Premierul Benjamin Netanyahu a reafirmat că "va fi o intervenţie la sol în Gaza" şi că "lucrează contra cronometru" în pregătirile pentru distrugerea grupării islamiste palestiniene Hamas, autorul atacurilor împotriva Israelului din 7 octombrie, soldate cu 1.400. morţi şi peste 200 de răpiţi.
"Suntem într-un război pentru suveranitatea noastră, pentru existenţa noastră şi ne-am stabilit două obiective fundamentale: să eradicăm capacităţile militare şi guvernamentale ale Hamas şi să facem tot posibilul pentru a aduce acasă ostaticii deţinuţi de grupul islamist palestinian.Toţi membrii Hamas sunt condamnaţi - deasupra pamântului, sub pamânt, în Gaza şi în afara Gazei", a declarat miercuri seară Netanyahu, într-un discurs televizat, potrivit Agerpres.
Medic român în Fâșia Gaza, detalii cutremurătoare despre situația de acolo: Se fac operații fără anestezie, nu sunt medicamente. Pacientul are două alegeri, ori să moară ori să reziste acestor operații fără anestezie"
"Aș dori să vă spun bună dimineața dar nu e bună, sincer! Dacă era bună eram acasă în România. Acum am terminat tura și am plecat de la spital, a fost o noapte foarte, foarte, foarte dureroasă și sincer n-am putut rezista și am leșinat și am ieșit când am văzut atâția oameni morți, atâția oameni răniți.
E groaznic, multe operații care se fac în spital fără anestezie, nu sunt medicamente.
Pacientul are două alegeri, ori să moară ori să reziste acestor operații fără anestezie. Noi ieșim afară să plângem ca să nu arătăm oamenilor.
Noaptea trecută eu am dormit doar zece minute, după a venit un atac și ne-au cerut la urgență. Cine nu mai poate se duce la operații, la sala de operații, se doarme în sala de operații pentru că nu sunt locuri. Dormim pe jos pentru că nu sunt paturi”, a declarat Ștefan Abedelnaby, medic în Fâșia Gaza, în direct pentru B1 TV, citează DC NEWS.
"Opresc generatoarele din spitale. Este groaznic, o să fie mortalitate mare"
"Cum iese soarele oamenii ies disperați pe străzi cu cărucioare, merg pe jos la rând la apă.
Astăzi s-a întrerupt făina, s-au întrerupt multe patiserii, nu mai lucrează. Asta este un lucru foarte, foarte periculos, adică astăzi nu avem ce să mâncăm, nu avem pâine să mâncăm. Ajutoarele care au venit sunt foarte, foarte minore, este egal cu zero. Înainte de război, zilnic intrau în Fâșie 500-550 de tiruri.
Spitalul cel mare din Fâșia Gaza, Shifa, a anunțat că în 48 de ore o să întrerupă generatorul pentru că nu e motorină. Am rugat toate naționalitățile, toate autoritățile să intre măcar motorină pentru generatoarele din spitale. Ca să oprești generatoarele din spitale este groaznic, o să fie mortalitate mare. Pacienții o sa moară instant, o să fie 5000 de persoane în fiecare spital care mor.
Părinții plâng, nu doresc să trăim aceste clipe, aceste momente. Scoateți-ne de aici, noi trăim o viață... animalele din România trăiesc mai bine decât noi în Fâșia Gaza", a mai declarat medicul, potrivit aceleiași surse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.