„Ce înseamnă performanță ? În niciun caz CANTITATE!", subliniază medicul Laura Zarafin, unul dintre autorii Listei cu medici căzuți la datorie, la care s-au adăugat, recent, încă doi, și a petiției online care cere introducerea orelor de gardă în vechimea în muncă. Pentru că în cazul unei intervenții chirurgicale, complexitatea contează, nu numărul efectiv de operații.
Nu cotează numărul, ci calitatea!
„Eu zic că oricine poate scoate o unghie încarnată ... chiar 5-10/ zi ... dar nu oricine poate face o gastrectomie totală. Deci ...numărul de operații nu este nicicum relevant. Apoi , este esențial să spunem că noi tratăm pacienții după cum se adresează, nu luăm pacienții de pe stradă să îi operăm sau să îi anesteziem. Apoi contează cui i se adresează pacientul ... că pacientul vine să se opereze la anumiți medici, (nu neapărat la cei mai buni ), asta este ... la noi pacientul își alege medicul (când vom avea sistem performant de învățământ medical pregătirea medicilor va fi asemănătoare)", punctează dr. Laura Zarafin.
O problemă mare a implementării acestor criterii va fi însă cea legată de oamenii care vor face aceste evaluări, subliniază medicul.
„În fine, ca anestezist, eu spun ce am mai spus cândva - sunt oricând pregătită să îi intubez pe toți, ca să demonstrez că pot ... îi țin și în comă dacă vor, să se relaxeze și să viseze frumos de la propofol. Și, de final, întreb și eu ca proasta: dacă șeful este mai slab ca subalternii cum poate el să le aprecieze performanța? Ideea de criterii de performanță în sine nu e rea, aberant este când știi că nimic nu e normal în sistem și probabil asta nu se va putea introduce niciodată corect!", punctează medicul într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Începeți cu aplicarea criteriilor de la Minister!
Anterior acesteia, dr, Laura Zarafin atrasese atenția că în sistemul de sănătate, dacă chiar se vrea preformanță, ar trebui să nu se aplice dubla măsură. Adică luați la puricat pentru „performanțe" ar trebui să fie și angajații din instituțiile care girează Sănătatea românească.
„Dacă tot vorbim de indicatori de performanță pentru spitale, eu cred că ar trebui să aplicăm criterii de performanță tuturor și ar trebui început cu ocupanții posturilor din minister. Ce ar fi să explice fiecare domnișorică ce plimbă hârtii prin minister pentru ce își ia salariul? Ce ar fi ca fiecare conțopist din fiecare administrație a unui spital să explice de ce ia atâția bani - în funcție de numărul de cafele făcute pe lună? Dar angajaților de la CNAS ce criterii de performanță le pregătim ? Mare mizerie și mare ipocrizie !! Să ceri medicilor productivitate, să ceri contabilizarea pacienților - ca și cum aceștia ar sta grămadă și ar aștepta să îi iei tu cu arcanul, iar tu nu ai vrea să faci asta - mi se pare cea mai mare mizerie și umilință pentru noi. Ia dați voi - cei ce hotărâți cum împărțiți banii - explicații și argumentați cu criterii de performanță de ce un pensionar fost torționar are pensia dublă față de salariul „astronomic " al unui medic de spital! Și ... că veni vorba ... domnii miniștri ce indicatori de performanță îndeplinesc? Nesimțire maximă!", punctase dr. Laura Zarafin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.