Medic ATI: „Nu există spitale non-COVID”. Nu poți izola virusul în 2-3 spitale, e infecție nosocomială!”

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Dr Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina, spune că cea mai mare greșeală făcută de autorități e că au împărțit, pe foaie, spitalele în COVID și non-COVID, în condițiile în care cazuri sunt peste tot iar COVID e practic o infecție nosocomială. 

„Cea mai mare EROARE în gestionarea acestei epidemii ( cu sau fără intenție ) a fost impărțirea spitalelor în spitale „suport COVID” și spitale „non-COVID”, scrie dr Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina din București. 

„Poate la început de tot, când activitatea medicală era restrânsă, când eram în carantină, când numărul de cazuri era rezonabil, această măsură putea reprezenta o soluție pentru pacienții infectați cu SARS CoV-2, la care apăreau situații ce necesitau intervenții de specialitate urgentă (de chirurgie, de neurologie, de gastroenterologie, de cardiologie etc.). 

Ca să obținem o limitare la 3-4 spitale a pacienților infectați cu SARS CoV-2 care prezintă și comorbidități severe sau la care apar situații medicale ce necesită rezolvarea lor de urgență de către anumiți specialiști, ar fi fost obligatorii - testarea MASIVĂ, anchetele epidemiologice riguroase și mai ales limitarea prin prevenție a răspândirii virusului. 

Cum nimic din toate acestea nu s-au întâmplat în realitate, la răspândirea comunitară pe care o vedem azi, a insista în ideea de păstrare a spitalelor suport COVID, care să trateze exclusiv pacienți cu PCR pozitiv, mi se pare de neînțeles, ca să nu spun profund greșit din toate punctele de vedere - medical, epidemiologic și, nu în ultimul rând uman. 

De altfel, oricine poate observa ca în spitalul suport Covid situat la 15 min de Matei Balș, cel puțin în ATI au fost aduși pacienți din alte spitale ( unde au stat 6-7zile - chiar 2 saptămâni ). Acestea sunt spitalele zise „non-Covid”, spitale în care se pozitivează foarte mulți pacienți, dar și personal medical. 
Asta este marea ILUZIE a zilelor acestea. 

Iluzia ca, lucrând într-un spital „non-COVID” ești protejat și că nu te vei întâlni cu virusul.

NIMIC MAI FALS. 

Uitați-vă la numărul de medici / asistente / infirmiere etc infectați din spitale zise „verzi” și vă veți convinge că infecția nosocomială a anului 2020 este infecția cu SARS CoV-2. 

NU DIN VINA PERSONALULUI, NU DIN VINA PACIENȚILOR. 

Există suficiente explicații pentru asta. De altfel, cele mai pericuoase zone din spitalele roșii sunt tocmai zonele zise „verzi”.

Nicio țară din lume nu a făcut așa ceva, pentru simplul motiv că nu poți izola virusul în 2-3 spitale. Nu se poate. 

Eu cred cu tărie că trebuie să ne revenim, să ne facem meseria, fiecare in specialitatea lui, să tratăm pacienții pentru orice patologie (desigur cu protecție și cu testare la internare) și să avem o zonă în fiecare spital in care sa putem pune pacienții care se pozitivează pe parcursul internării sau care au avut un test (poate!!) fals negativ la internare. 

A greși este omenește, dar a persista în greșeală este diabolic”, a scris dr Laura Zarafin, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel