Medic ATI către adepții teoriei conspirației COVID-19: „Vă asumați să fiți printre victimele colaterale?”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Maștile de protecție
Maștile de protecție

Un medic ATI de la un mare spital din Capitală le atrage atenția adepților teoriei conspirației că își asumă riscuri prea mari, care le pun viața în serios pericol, atât lor cât și celor din jurul lor.  

„Pentru toți adepții teoriei conspirației, câteva gânduri:

- de ce s-ar apuca toți medicii intensiviști și nu numai, de pe planetă să mintă la comandă? 

- e adevărat că numărul pacienților cu forme severe de boală vă poate părea nesemnificativ (având în vedere că sunt aprox 4-5% dintre cei infectați cu SARS CoV-2 care au nevoie de îngrijiri în ATI), dar vă întreb - de unde puteți ști dacă nu veți fi voi, frații, surorile sau părinții voștri printre aceștia? 

- e adevărat că oamenii cu alte boli (cu comorbidități: obezitate, hipertensiune, diabet, cancere, leucemii, etc) cronice sunt afectați în proporție mai mare, dar în ultima lună am văzut destul de mulți pacienți ajunși în ATI cu vârste între 45-55 de ani, fără alte boli. 

Vă asumați să fiți printre „victimele colaterale?” întreabă dr Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina din Capitală. În mesajul postat pe pagina sa de Facebook, ea le readuce aminte că mijloacele de protecție sunt simple, dar eficiente. 

„E adevărat că nu putem ține țările închise la infinit, e adevărat că oamenii pot muri tocmai din lipsa socializării, depresiei, grijilor, anxietății, a lipsei resurselor financiare. Dar tot la fel de adevărat este că putem respecta câteva reguli simple. 

- e adevărat că masca nu te protejează 100%, dar scade inoculul viral, ceea ce nu e puțin lucru (se pare că forma de boală depinde ȘI de cantitatea de virus care pătrunde în organism) 

- e adevărat că nu vom putea opri complet evoluția epidemiei, dar fiind atenți, o putem măcar încetini, în speranța că vom avea un tratament eficient în curând. 

Până atunci, în opinia mea, nu strică să mâncați sănătos, să faceți mișcare, să luați Vit C, Vit D3, Zinc, Magneziu, iar cei cu alte boli cronice (în special de inimă) și anticoagulant”, conchide dr Laura Zarafin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel