Medic, APEL: Va urma o EXPLOZIE de patologie de nivel psihiatric și psihologic. Trebuie să fim pregătiți!

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medic, apel - FOTO Pexels @cottonbro
Medic, apel - FOTO Pexels @cottonbro

Prof. Univ.Dr. Cătălina ARSENESCU GEORGESCU, Universitatea de Medicina și Farmacie ”Gr.T.Popa”, Iași a tras un semnal de alarmă

După doi ani de pandemie, cu izolare socială, dar mai ales una emoțională, printre cei mai afectați dintre noi se numără tinerii.

”Ce ne facem cu tinerii? S-a schimbat profilul pacientului și în ceea ce privește tânărul. Tinerii vin cu anxietate, cu depresie, cu atacuri de panică. Vin și ei cu manifestări multiple și dezorientați și debusolați. Accesul sau adresarea pacienților tineri este mult mai mare la ora actuală.

O problemă pe care aș vrea să o remarc. Va fi o explozie de patologie de  domeniu psihiatric, de domeniul psihologic. Trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru.

Și aș mai pune o problemă: long-COVID. Când spunem acest lucru, și la ora actuală ne confruntăm cu acest lucru: o simptomatologie care depășește 12 săptămâni, poate și mai mult, este vorba de convalescență. Este vorba de pacienții care necesită o respitalizare, aceștia sunt pacienții care au afectare multi-organ, care au nevoie de o consultare interdisciplinară. Trebuie să îi avem în vedere, pentru că este o suferință reală, iar pentru a-i rezolva presupune o abordare mult mai complexă”, a explicat Prof. Univ. Dr. Cătălina ARSENESCU GEORGESCU, Universitatea de Medicina și Farmacie ”Gr.T.Popa” în cadrul dezbaterii ”Doi ani de la primul lock-down. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID”.

Cum știi că suferi de long-COVID și în cât TIMP apar simptomele. Trifan: Dacă în acest interval nu apar, AI SCĂPAT!

 

Cătălina Trifan, medic primar Medicina Interna și Șef secție Medicină Internă, SANADOR, a vorbit despre long-COVID și simptomele care apar după boală.

Întrebată despre problemele de coagulare a sângelui și dacă pacienții care au montat stent sau o patologie cardio-vasculară, deci comorbidități, ar trebui să ia măsuri de protecție sau anticoagulante după COVID-19, Cătălina Trifan a spus că: "pacienții care sunt la risc de a dezvolta tromboze, prin statusul lor cardiac, prin afecțiunile existente, obligatoriu în această afecțiune vor lua tratament anticoagulant, pentru că se va adăuga la statusul lor această hipercoagulabilitate indusă de boală.

Chiar dacă nu au simptome, este mult mai bine să prevenim decât să tratăm, iar hipercoagulabilitatea cu trombozele care au fost declarate și verificate de foarte mulți medici cardiologi sunt un argument pentru tratamentul cu anticoagulant la toți cei care sunt la risc de a dezvolta tromboză".

Citește mai departe AICI

 

Vezi și: COVID-19, "boala întregului organism, nu a plămânului". Păun: Tinerii, extrem de afectați. Trebuie să abordăm serios POVARA sănătății mintale

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel