Mecanismul care duce la menopauză. Prof dr Cătălina Poiană: este o stare naturală care se datorează epuizării foliculilor ovarieni

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Cătălina Poiană. Foto: DC Medical
Prof dr Cătălina Poiană. Foto: DC Medical

Prof Dr Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, de la Institutul Parhon din București, a explicat, EXCLUSIV la Dezbaterea DC News și DC Medical, cum și în ce condiții se produce menopauza. 

„În primul rând, aș vrea să precizez de la bun început că menopauza este o stare naturală, este o stare fiziologică pe care o experimentează orice femeie, ea datorându-se, în condiții normale, epuizării populației de foliculi ovarieni pe care îi are o femeie.

În momentul în care populația de foliculi ovarieni se epuizează, se instalează menopauza. Aceasta este situația naturală. Ne naștem cu foarte mulți foliculi ovarieni, și în momentul în care se instalează pubertatea și apare primul ciclu, în acel moment câte un folicul, în condiții fiziologice, produce ovulația, în fiecare lună”, a explicat Prof Dr Cătălina Poiană președintele Colegiului Colegiului Medicilor din Municipiul București, medic primar endocrinolog, la Institutul Național de Endocrinologie „C.I.Parhon” din București, Prorector cu probleme de învățământ postuniversitar la UMF „Carol Davila” din București.

La dezbaterea intitulată „Menopauza, prevenția riscurilor și noi opțiuni terapeutice”, reputatul endocrinolog a arătat și că sunt situații când menopauza se poate instala și chirurgical.  

„Ceea ce vreau să subliniez este faptul că sunt și situații în care menopauza se instalează chirurgical, spre exemplul în cazul unei intervenții chirurgicale care presupune îndepărtarea ovarelor, dar vreau să precizez că simpla histerectomie, deci îndepărtarea uterului, nu înseamnă menopauză, dacă ovarele rămân pe loc.

Deci, nu se  mai produce ciclul menstrual și acest lucru nu se mai produce pentru că nu mai este suportul material al menstruației lunare, dar atâta timp cât ovarele există, cât foliculii ovarieni funcționali sunt pe loc și produc hormoni, nu putem vorbi despre menopauză”, a spus Prof Dr Cătălina Poiană. 

Cum și când se tratează menopauză și ce este terapia hormonală de menopauză, aflați din VIDEO: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel