Maternitatea Giulești, închisă din cauza infecțiilor nosocomiale. Mame infectate cu stafilococ auriu

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Infectii nosocomiale Foto: Freepik @Articon
Infectii nosocomiale Foto: Freepik @Articon

Secția de neonatologie a maternității Giulești este închisă pentru igienizare după apariția infecțiilor nosocomiale.

Vezi și: Diabeticii, expuși riscului de hipoglicemie. Le pune viața în pericol

Secția de terapie intesivă a maternității Giulești se va închide pentru igienizare din cauza infecțiilor nosocomiale. Măsura va intra în vigoare abia după externarea bebelușilor tratați încă acolo.

„Conducerea spitalului are o colaborare extraordinară cu medicul epidemiolog și, în urma raportărilor periodice pe care dânsul le face, am constatat o modificare a circulației germenilor în secțiile de neonatologie, în sensul apariției unor purtători sănătoși. În momentul în care constatăm acest lucru și ținând cont de faptul că acest status de purtător sănătos poate să reprezinte o etapă premergătoare a unei posibile infecții, am decis să luăm niște măsuri normale.

Am curățat, igienizat, dezinfectat terminal toate spațiile din secția de neonatologie. Procentual, din totalul bebelușilor născuți în acest interval, 1,3% au fost nou-născuți care au dezvoltat o simptomatologie ușoară, care s-a remis sub tratament, că niciun nou-născut nu a fost transferat în altă unitate sanitară, că majoritatea nou-născuților au fost, deja, externați în condiții foarte bune”, a declarar Traian Maier, potrivit EuropaFM.

Despre infecțiile nosocomiale

Infecțiile nosocomiale sunt boli care pot apărea în unitățile medicale în timp ce se primește tratament pentru o altă afecțiune, provocând afecțiuni grave și, uneori, punând viața în pericol. Acestea pot apărea în termen de 48 de ore de la admiterea în spital, trei zile de la externare sau treizeci de zile de la o intervenție chirurgicală.

În funcție de tipul de infecție, pacienții cu infecții nosocomiale prezintă diverse simptome, inclusiv febră, frisoane, dispnee, tuse, dureri abdominale, palpitații, diaree, poliurie, urinare dureroasă și modificări ale stării mentale, cum ar fi confuzie sau iritabilitate.

Citește și: Anticorpii monoclonali, tratament în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene

Foto: Freepik @aspsvz

Cum apar infecțiile nosocomiale

Infecțiile nosocomiale, sau infecțiile dobândite în spitale, sunt cauzate de bacterii, viruși și ciuperci. Acești germeni variază în funcție de tipul de pacienți, de facilitățile medicale și de mediul în care se acordă îngrijirea.

Bacteriile sunt cea mai frecventă cauză a infecțiilor spitalicești. Unele bacterii trăiesc în mod natural în sau pe corp, dar provoacă infecții doar atunci când sistemul imunitar al unei persoane este slăbit. În spitale, anumite bacterii se pot răspândi de la o persoană la alta, în special în unitățile de terapie intensivă, prin practici de igienă necorespunzătoare, cum ar fi mâinile murdare. Unele bacterii sunt, de asemenea, rezistente la antibiotice, ceea ce le face mai greu de tratat.

Virușii pot provoca, de asemenea, infecții în spitale, reprezentând aproximativ 5% din totalul cazurilor. Acestea se pot răspândi prin tuse, contact cu suprafețe contaminate sau manipularea necorespunzătoare a injecțiilor. Hepatita și alte infecții virale pot fi transmise între pacienți și personalul medical.

Ciupercile sunt o altă sursă de infecții spitalicești, în special la pacienții cu un sistem imunitar slăbit. Aceste infecții provin adesea din mediul spitalicesc, în special în timpul lucrărilor de construcție sau renovare, sau din propriul organism al pacientului.

Cum pot fi infecțiile nosocomiale prevenite

Infecțiile nosocomiale nu pot fi prevenite în totalitate, însă unele măsuri pot contribui la reducerea riscului. Spălarea regulată a mâinilor este esențială pentru a preveni răspândirea germenilor.

Medicii trebuie informați cu privire la procedurile de control al infecțiilor și trebuie consultați cu privire la utilizarea cateterelor. Antibioticele trebuie luate conform prescripției și testate pentru a se stabili dacă sunt adecvate.

Medicii ar trebui să discute, de asemenea, despre prevenirea în timpul și după intervenția chirurgicală și despre modul de pregătire pentru aceasta.

Recunoașterea semnelor de infecție a pielii, cum ar fi roșeața, scurgerea sau durerea în jurul inciziilor sau a locurilor de inserție a cateterului, poate ajuta la reducerea riscului de infecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel