Măștile cu argilă, cele mai vechi mijloace de îngrijire a tenului. Află cum se fac

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Măștile cu argilă, cele mai vechi mijloace de îngrijire a tenului. Foto: Freepick @bairachnyi
Măștile cu argilă, cele mai vechi mijloace de îngrijire a tenului. Foto: Freepick @bairachnyi

Măștile cu argilă sunt printre cele mai simple și mai eficiente metode pentru îmbunătățirea rapidă a aspectului tenului și prevenirea unor probleme.

Cele mai vechi mijloace de îngrijire a tenului sunt măștile cu argilă. Chiar și pe vremea Cleopatrei, femeile aplicau pe față, înainte de culcare, un amestec de făină, lapte și miere. În viața de zi cu zi, egiptenii își spălau, mai întâi corpul, cu apă și apoi se ungeau cu uleiuri, care protejau pielea de efectele nocive ale soarelui  și împiedicau deshidratarea.

Oamenii de rând foloseau ulei de ricin și de măsline, iar nobilii egipteni și preoți foloseau ulei parfumat de migdale sau de susan cu adaos de smirnă, ierburi parfumate și alte substanțe aromatice.

De ce să îți pui căpșuni pe față. Beneficii uimitoare pentru față: 4 pași pentru o mască facială acasă

Există multe tipuri de măști. Pot avea un efect de curățare, hidratare, hrănire, albire sau vindecare. Măștile cresc circulația sângelui în piele, netezesc ridurile fine, împrospătează fața și fac pielea netedă și suplă. Când faci o mască, este util să pui pe ochi tampoane de vată înmuiate în apă de trandafiri, ceai verde sau negru sau decoct de plante.

Vom oferi câteva rețete simple de măști pe care femeile orientale le fac acasă. Dar mai întâi ține cont de acest sfat: dacă masca este prea lichidă, adaugă puțin lapte praf sau făină.

Masca "Cleopatra". Ingrediente:

1 lingură de miere,
1 lingură de argilă albă,
1 lingură de smântână (pentru ten uscat) sau câteva picături de lămâie (pentru ten gras).

Amestecă bine mierea cu argila  astfel încât să nu existe cocoloașe. Dacă ai pielea uscată, adaugă în amestec smântână sau câteva picături de lămâie pentru tenul gras. Aplică  masca pe față și gât pentru 25 de minute, apoi clătește cu apă caldă. Repetă procedura de 1-2 ori pe săptămână timp de o lună.

Mierea curăță perfect și netezește pielea și, de asemenea, îi conferă strălucire. În plus, conține substanțe care împiedică creșterea bacteriilor patogene și au efect de vindecare.

Această mască împrospătează tenul și circulația sângelui și promovează curățarea profundă a pielii. 

Gua sha, tehnica de masaj facial care cucerește tot mai multe femei

Mască hidratantă cu agilă și suc de struguri. Ingrediente

1 gălbenuș de ou,
1 lingură de argilă albă,
1 lingură de suc de struguri.

Amestecă bine toate ingredientele. Aplică masca pe față pentru 20 de minute, apoi clătește cu apă rece. Pentru tenul gras, adaugă în mască și câteva picături de suc de lămâie.

Măștile pe bază de struguri îmbunătățesc tenul și starea pielii. Strugurii sunt plini de vitamine și microelemente valoroase, iar acidul  conținut în ei va exfolia particulele moarte de piele și o va face moale și netedă. Ouăle sunt utilizate pe scară largă în cosmetică pentru prepararea măștilor și îngrijirea părului. Gălbenușul are proprietăți nutritive, iar albușul  usucă pielea grasă și strânge porii.

Uleiul de cânepă, plin de acizi grași nesaturați, benefic pentru gene și sprâncene

Măști pentru ten gras și mixt. Ingrediente:
e
1 lingură de drojdie proaspătă;
1 lingură de iaurt (sau smântână);
1 lingură argilă;
1 lingură de apă caldă. 

Se amestecă toate ingredientele și se aplică pe față și gât. Se lasă să acționeze 15 minute. Clătește cu apă caldă și aplică o cremă sau un gel hidratant de față fără grăsimi.

Drojdia este o sursă bogată de vitamina B și proteine, care curăță în profunzime porii pielii. Argila ameliorează inflamația.

Măștile cu vitamina E tratează pielea uscată și descuamată

Măști pentru regenerarea tenului. Ingrediente:

1 lingură de lapte de cocos,
1 lingură de argilă,
1 lingură de miere.

Combină laptele de cocos cu mierea. Adaugă argila și amestecă bine. Aplică masca pe fața curățată pentru 20 de minute. Clătește mai întâi cu apă caldă, apoi cu apă rece. Laptele de cocos favorizează regenerarea rapidă a pielii, o hidratează perfect și o face catifelată. 

Caviarul, o delicatesă a frumuseții. Ce beneficii are pentru sănătate

Mască de față anti-îmbătrânire pentru pielea sensibilă. Ingrediente.

1 lingură de lapte de nucă de cocos;
pulpa unei jumătăți de avocado.

Pasează jumătate de avocado și adaugă lapte de cocos. Aplică amestecul pe față și pe gât timp de 20 de minute. Clătește cu apă caldă. 
Avocado este bogat în vitamine și grăsimi. Hrănește bine pielea, are un efect calmant asupra pielii. De asemenea, poți înlocui avocado cu piersici sau caise.

Cele mai bune măști pentru orice tip de ten, din legume. De ce să-ți pui morcov, varză sau cartof pe față

Mască liniștitoare pentru piele sensibilă. Ingrediente:

pulpa unei jumătate de mango;
1 lingura ulei de măsline;
1 lingură de argilă. 

Se amestecă toate ingredientele și se aplică pe față și gât. Se lasă să acționeze 15-25 de minute, apoi se clătește cu apă călduță. Mango are puternice proprietăți antiinflamatorii și curative, conține multe vitamine, enzime și oligoelemente.

Cinci metode care te scăpa de semnele de oboseală de pe față

Mască de albire. Ingrediente:

1 albuș de ou;
1 lingură de sare;
1 lingură de argilă;
2-3 picături de suc de lămâie;
câteva frunze de mentă.

Se amestecă toate ingredientele. Se aplica pe față și se lasă să se usuce complet (15-20 minute). Apoi clătește cu apă caldă. Menta are un efect tonic și de albire a tenului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel