Mastectomia profilactică. De ce fenomenul Angelina Jolie este dificil în România. Galeș: Am avut fete tinere care au spus că, deși au mutație BRCA și 35 de ani, nu s-au încadrat

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Mastectomia profilactica - Foto: Freepick
Mastectomia profilactica - Foto: Freepick

Angelina Jolie, exemplu pentru multe femei, dar nu și pentru cele din România. De ce procedura de mastectomie profilactică la care a apelat ea este dificil de făcut la noi.

Mastectomia profilactică este o intervenție chirurgicală de extirpare a unuia sau a ambilor sâni pentru a reduce riscul apariției cancerului de sân. Potrivit Institutului Național al Cancerului, mastectomia profilactică la femeile care sunt purtătoare a unei mutații genetice BRCA1 sau BRCA2 poate fi capabilă să reducă riscul de a dezvolta cancer de sân cu 95%. La femeile cu un istoric familial puternic de cancer de sân, mastectomia profilactică poate reduce riscul de apariție a cancerului de sân cu până la 90%.

Dacă aveți un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân, este posibil să explorați posibilele modalități prin care puteți reduce acest risc. Deși mastectomia profilactică poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de sân, această intervenție chirurgicală este, de asemenea, o alegere serioasă care poate avea un impact considerabil asupra vieții dumneavoastră.

Există mulți factori de luat în considerare atunci când decideți o strategie de reducere a riscului, așa că acordați-vă timpul necesar pentru a discuta cu medicul dumneavoastră și cu membrii familiei despre diferitele modalități prin care vă puteți reduce riscul.

Este posibil să luați în considerare măsuri de reducere a riscului, cum ar fi mastectomia profilactică, dacă:

- Aveți un istoric familial puternic de cancer de sân: Mai mult de o rudă - inclusiv mama, sora sau fiica au avut cancer de sân, în special înainte de vârsta de 50 de ani.

- Ați fost testată pozitiv pentru o mutație genetică BRCA1, BRCA2, PALB2, CDH1, PTEN sau TP53, care crește riscul de cancer de sân.

- Aveți un istoric personal de cancer de sân, ceea ce vă face mai probabil să dezvoltați un nou cancer la sânul opus decât o persoană care nu a avut niciodată cancer de sân.

- Ați fost diagnosticată cu carcinom lobular in situ (LCIS), despre care s-a demonstrat că crește riscul de a dezvolta cancer mamar invaziv.

- Ați fost supusă la radioterapie la nivelul pieptului înainte de vârsta de 30 de ani, ceea ce crește riscul de cancer de sân pe tot parcursul vieții.

- Aveți microcalcificări mamare larg răspândite (mici depozite de calciu în țesutul mamar). Dacă medicul vă găsește un grup de microcalcificări la sân, poate însemna uneori că este prezent un cancer de sân. Dacă o persoană trebuie să fie supusă mai multor biopsii din cauza multor microcalcificări, țesutul cicatricial care se creează poate complica mamografia și examinarea fizică. Deși rare, unele femei cu incidențe repetate de grupuri de microcalcificări decid să se supună unei mastectomii profilactice, potrivit BreastCancer.org

Adenovirus, noul virus care umple spitalele. Ce este, cum se transmite și cât REZISTĂ în corp. Primele SEMNE că ai Adenovirus

Secretul tinereții a fost descoperit: Prelungește viața. A încetinit ritmul de îmbătrânire, e posibil, există dovezi

Ce se întâmplă dacă înghiți un fir de păr. Ce rol joacă keratina și ce să faci de acum când îl mai vezi în mâncare

 

Angelina Jolie, exemplu pentru multe femei. Și-a făcut dublă mastectomie profilactică

 

În 2013, Angelina Jolie a dezvăluit că a suferit o dublă mastectomie pentru a nu face cancer la sân. Celebra actriță a luat prin surprindere pe toată lumea, însă a decis să-și spună povestea pentru a ajuta și alte femei în luarea deciziei.

"Am ales să-mi fac publică povestea pentru că sunt atâtea femei care nu știu că ar putea fi bolnave de cancer. Sper ca și ele să poată să se testeze genetic și, dacă află că prezintă un risc ridicat, vor ști și ele că au alternative mari", a explicat Angelina Jolie la acea vreme.

Actrita in varsta de 37 de ani a povestit ca mama ei a murit din cauza cancerului la vârsta de 56 de ani și că nu a vrut să-și facă cei 6 copiii să se îngrijoreze toată viața în legatură cu această boală.

"Mama mea s-a luptat cu cancerul timp de aproape zece ani și a murit la 56 de ani. A rezistat destul că să își cunoască primul nepot și să îl țînă in brațe. Dar restul copiilor mei nu vor avea șansă de a o cunoaște și de a află ce ființă plină de grație era.

Sunt purtătoarea unei gene BRCA1 care îmi mărește șansele de a face cancer la san și ovarian. Când am aflat care este situația, am decis să iau măsuri pentru a minimaliza riscurile cât se poate de mult. Am decis să fac o dublă mastectomie, preventiv. Am început cu sănii, deoarece riscul de cancer la san este mai mare decât cel de cancer ovarian, iar operația este mai complexă", a mai spus actrița pentru The New York Times.

Jolie a fost supusă la ceea ce se numește dublă mastectomie profilactică. Asta înseamnă că i-au fost extirpați ambii sâni, chiar dacă nu fusese diagnosticată cu cancer de sân. Ea a spus că a făcut acest lucru pentru că este purtătoare a unei gene, numită BRCA1, care crește semnificativ șansele de a dezvolta cancer de sân sau ovarian.

O genă înrudită, BRCA2, crește, de asemenea, în mod considerabil șansele de a dezvolta cancer de sân.

Unele femei, precum Jolie, sunt supuse unei mastectomii profilactice înainte de a fi diagnosticate cu cancer de sân. Alteori li se extirpă ambii sâni atunci când se descoperă o tumoare la un sân.

Utilizarea mastectomiei profilactice s-a dublat între 1998 și 2005, potrivit unui raport publicat în revista Current Oncology Reports, și probabil că este încă în creștere. Unul dintre motive este utilizarea mai răspândită a testelor genetice pentru BRCA1 și BRCA2.

De asemenea, este posibil ca celebritățile de mare vizibilitate care se supun mastectomiei profilactice deoarece prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân, cum ar fi Jolie și Sharon Osbourne, și cele precum Christina Applegate, care a suferit o dublă mastectomie după ce a fost descoperită o tumoare la un sân, să le facă pe femei mai conștiente de această opțiune.

În România, mastectomia profilactică e dificil de accesat

 

Despre mastectomia profilactică ne-a vorbit și medicul oncolog Laurenția Galeș.

Amintind despre cazul Angelinei Jolie, acad. prof. dr. Irinel Popescu a întrebat în ce măsură s-a ajuns și în România la astfel de intervenții de mastectomie profilactică.

"Din păcate, este dificil pentru femeile tinere să acceseze mastectomia bilaterală profilatică pentru sânul controlateral într-un unic timp. De cele mai multe ori, încă, din păcate, există o birocrție necesară pentru a accesa această mastectomie profilactică.

Am avut cazul unor fete tinere care au spus că deși au mutație BRCA, deși au 35 de ani, nu s-au încadrat la mastectomie și protezare bilaterală.

Din păcate, încă nu putem oferi acest tip de intervenții profilactice cum este cazul Angelinei Jolie pentru toate pacientele care și-ar dori acest lucru", a declarat Laurenția Galeș, medic primar oncolog și director medical la Institutul Oncologic București, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Trei proceduri de mastectomie

 

Persoanele care beneficiază de mastectomie profilactică vor avea una dintre următoarele proceduri:

- Mastectomie simplă sau totală: În timpul mastectomiei simple sau totale, se îndepărtează mamelonul, areola și tot țesutul mamar. Nu se efectuează disecția ganglionilor limfatici axilari (îndepărtarea ganglionilor limfatici de la subraț) și nu se îndepărtează mușchii.

- Mastectomia cu economie de piele: În timpul mastectomiei cu economie de piele, chirurgul îndepărtează doar pielea mamelonului, areola și cicatricea originală de biopsie. Apoi, chirurgul îndepărtează țesutul mamar prin mica deschidere care este creată. Punga de piele rămasă oferă cea mai bună formă și formă pentru a găzdui un implant sau o reconstrucție folosind propriul țesut. Mastectomia cu economie de piele poate fi efectuată ca mastectomie simplă sau totală pentru a oferi pielea necesară pentru reconstrucția imediată.

- Mastectomie de conservare a mamelonului: În timpul mastectomiei de conservare a mamelonului, tot țesutul mamar este îndepărtat, dar mamelonul este lăsat în pace, arată sursa citată anterior.

Motivația zilei: Te sabotează!

Semnul de pe mână care arată dacă că ai cancer sau boli de inimă. Testul îți arată câți ani mai ai de trăit

Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii" și de ce trebuie să ai un rucsac de URGENȚĂ. Biriș: Se rămâne fără curent și fără semnal la telefon

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel