Masca de protecție ar putea deveni obligatorie în Europa. Organizația Mondială a Sănătății a solicitat guvernelor să revină la masca de protecție obligatorie, pe fondul creșterii accelerate a numărului de cazuri COVID în Europa.
"Pe măsură ce virusul se transmite iar spitalizările cresc, guvernele trebuie să adopte măsuri consacrate, precum purtarea măștii, îmbunătățirea ventilației și protocoale pentru testare și tratament. Îndemn guvernele să evalueze și să ajusteze cu regularitate planul împotriva COVID-19, în conformitate cu situația epidemiologică, dar și cu posibilitatea apariției unor noi variante", a spus Tedros Ghebreyesus, șeful OMS.
Vezi și: Croșetatul, 8 beneficii uluitoare pentru sănătate. Cum te ajută ața și andrelele
Cresc cazurile și în România
În țara noastră s-a constatat o creștere accelerată a numărului de îmbolnăviri. Miercuri, 13 iulie, au fost confirmate aproape 3.800 de noi infectări.
De la o săptămână la alta, numărul infectărilor este în creștere, iar autoritățile se așteaptă ca acest trend să mai continue cel puțin o lună. Rata de pozitivare este de 12%.
”Practic, în valul precedent am avut o pozitivare care mai ales în zilele de weekend ajungea undeva în jur de 30-32 %, probabil că vom atinge din nou valori destul de importante ale gradului de pozitivare, dar nu corelați aceste valori cu gravitatea cazurilor. Și numărul de unități administrativ teritoriale în care se înregistrează cel puțin un caz confirmat a crescut.
Avem mai multe localități în care se înregistrează cel puțin un caz confirmat din nou. Este a III-a săptămână, de fapt a IV-a săptămână de creștere. Tulpina Omicron este dominantă și deja au fost secvențiate primele tulpini BA 5 cele care sunt responsabile de accelerarea pandemiei la nivel internațional”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Centaurus, noua tulpină COVID-19
Varianta BA.2.75 a fost identificată, inițial, în India, la începutul lunii mai. Numărul de cazuri a crescut în ritm accelerat și aparent mai rapid decât varianta extrem de transmisibilă BA.5, potrivit The Guardian.
La începutul lunii iulie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a clasificat-o ”variantă aflată în procedură de monitorizare”, ceea ce înseamnă că există indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu o boală mai gravă, însă datele colectate nu permit încă formularea unor concluzii.
Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează noua variantă.
Pe lângă răspândirea geografică rapidă și extinsă, experții sunt alertați de numărul mare de mutații suplimentare pe care BA.2.75 le conține, în raport cu BA.2, din care ar fi evoluat.
”Nu atât mutațiile sunt cele care îngrijorează, ci mai mult numărul/combinația lor. Este greu de prezis efectul atâtor mutații care apar împreună și care dau putere virusului atunci când se manifestă împreună. Este cu siguranță un potențial pericol pentru ceea ce urmează după BA.5.”, a spus dr. Tom Peacock, virusolog la Imperial College London, care a fost primul care a identificat Omicron ca o potențială îngrijorare în noiembrie 2021
Experții spun că apariția anul trecut a variantei Omicron, după ce s-a crezut că Delta va reprezenta punctul maxim de evoluție pandemică, și extinderea noilor variante arată că virusul nu poate fi ținut sub control prin același plan care s-ar aplica în caz de gripă.
În plus față de vaccinare, planurile pe termen lung ar trebui să includă măsuri suplimentare pentru a se preveni infecțările și reinfectările, care să aibă în vedere sisteme de ventilație îmbunătățită, filtrare sau sterilizare a aerului în spații închise, teste suplimentare, precum și perioade de izolare care să reducă răspândirea îmbolnăvirilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.