Masca obligatorie, excepțiile de la regulă. Cine are voie să NU LE POARTE!

Dana Lascu |
Data publicării:
Masca nu e obligatorie pentru toți angajații. Există și excepții
Masca nu e obligatorie pentru toți angajații. Există și excepții

În ordinul comun semnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrul de Interne, Marcel Vela, sunt prevăzute și excepțiile, adică acele persoane și condiții, pentru care și în care se face rabat pentru masca obligatorie.

Ordinul Comun MS-MAI, semnat de Nelu Tătaru și Marcel Vela, privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2, pe durata stării de alertă, include și excepțiile de la regulă.

Conform documentului, pe perioada stării de alertă, masca de protecție, teoretic, trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei. Dar, există și excepții.

NU au obligația de a purta mască:

a) angajatul care este singur în birou sau angajații care se află minim 2 metri de celelalte persoane dintr-un birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana care suferă de boli care îi afectează capacitatea de oxigenare (de genul bolilor cronice pulmonare, spre exemplu);

c) persoana care desfășoară activitați fizice intense și/sau muncește în condiții solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri față de ceilalți;

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare între ei;

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

„Angajatorul sau conducătorul instituției are obligația de a elabora propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei. Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, iar responsabilul SSM va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă", se mai arată în Ordin. Acesta intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel