MASAJUL abdominal, beneficii pentru corp. Cum îl faci CORECT și la ce te ajută

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
masajul abdominal Foto: Pexels @Kindel Media
masajul abdominal Foto: Pexels @Kindel Media

Masajul abdominal. De ce e bine să-ţi masezi abdomenul și ce beneficii are pentru organism.

În cazul unor tulburări digestive sau constipație sau chiar și balonare, masajul abdominal poate fi considerat un tratament ușor, noninvaziv, care te poate ajuta să detensionezi neplăcerile.

Un specialist în tainele masajului terapeutic susține că trebuie să rezervi între 5 şi 15 minute pe zi pentru acest masaj abdominal și trebuie să procedezi după următorii pași:

1. Întinde-te pe spate, pe o saltea, cu genunchii îndoiţi şi talpile pe podea.

2. Plasează ambele mâini în zona stomacală şi masează cu mişcări circulare, atât cu palmele, cât şi cu degetelor.

3. Începe în sensul acelor de ceasornic şi apoi în sens invers.

4. Apasă uşor în zonele unde simţi o eliberare, o stare de bine şi apoi mută atingerea de la stânga la dreapta abdomenului, apoi spre partea inferioară a cutiei toracice.

5. Repetă acest exerciţiu până când zonele tensionate ale abdomenului se relaxează.

6. Asigură-te că respiri corect în timpul masajului, inspirând adânc aer în piept şi expirând profund.

Starea ta de sănătate se va îmbunătăți, susține specialistul. 

Cu toate acestea, înainte să apelezi la această metodă, solicită acordul medicului, mai ales dacă eşti gravidă sau ai alte afecţiuni incompatibile cu masajul abdominal.

Asociaţia Americană de Terapie prin masaj susține că această tehnică aduce efecte pozitive atât la nivel fizic, cât şi mental. 

Fructele și legumele TOXICE și FATALE dacă le mănânci la momentul nepotrivit. Trebuie să știi asta înainte să le consumi

Care sunt beneficiile acestui masaj:

 

Pe lângă faptul că acest masaj poate grăbi procesul de slăbire în cazul în care urmezi o dietă, el favorizează relaxarea organismului, întăreşte muşchii abdomenului, tonifiază talia, creşte fluxul de sânge şi aduce beneficii organelor situate în zona abdominală.

În plus, masajul te mai ajută și la:

Eliminarea constipaţiei

Odată relaxați muşchii stomacului, acest efect uşurează digestia şi combate constipaţia.

Oamenii de ştiinţă care au studiat problemele de digestie apărute după intervenţiile chirurgicale, în special constipaţia, au scos la iveală că persoanele care beneficiază de masaj abdominal, previn evacuarea cu dificultate a reziduurilor din intestin. 

Un mic studiu din 2016 a examinat efectele masajului abdominal asupra constipației în urma unei intervenții chirurgicale, iar cercetătorii au descoperit că persoanele care au beneficiat de masaj abdominal au avut:

- simptome reduse de constipație
- mai multe mișcări intestinale
- mai puțin timp între mișcările intestinaleMasajul abdominal s-a dovedit a avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra scorurilor privind calitatea vieții, potrivit healthline.com

Optimizarea activității digestive

Un studiu din 2018 arată că persoanele cu afecţiuni digestive, care au avut tub endotraheal, se bucură de o reducere semnificativă a simptomelor dacă îşi fac masaj abdominal.

Potrivit acestuia, un sfert de oră de masaj, de 2 ori pe zi, pe o perioadă de 3 zile, reduce cantitatea de lichid din stomac, micşorează circumferinţa lui şi scade riscul de instalare a constipaţiei.

De asemenea, această procedură previne balonarea şi aduce beneficii şi în caz de depresie, anxietate şi starea de bine.

Reducerea balonării

Un studiu din 2015 a constatat că masajul abdominal a fost eficient în tratarea unor simptome ale excesului de lichid (frecvent la persoanele tratate pentru cancer) care se acumulează în cavitatea abdominală.

În acest studiu, persoanele care au beneficiat de un masaj abdominal de 15 minute de două ori pe zi, timp de trei zile, au avut niveluri mai scăzute de balonare abdominală percepută. De asemenea, nivelurile de depresie, anxietate și bunăstare s-au îmbunătățit.

Masajul abdominal nu a avut niciun efect asupra celorlalte simptome ale acestora, inclusiv asupra durerii, greaței și oboselii.

Calmarea durerillor menstruale

Foarte eficient este masajul abdominal şi în caz că suferi de dureri menstruale puternice.

Înainte de menstruaţie, 6 zile fă-ţi masaj câte 5 minute în zona burţii şi ai şanse mari să nu mai suferi în perioada critică a lunii din cauza disconfortului şi a sângerărilor abundente.

Băutura care te ajută să slăbești 5 kilograme în 12 zile. TREI ingrediente pentru o siluetă de invidiat

Ce mai face masajul abdominal?

 

În plus față de beneficiile de mai sus, masajul abdominal poate, de asemenea:

- ajuta la pierderea în greutate
- să încurajeze relaxarea
- să tonifice și să întărească mușchii abdominali
- să elibereze tensiunea fizică și emoțională
- să elibereze spasmele musculare
- crește fluxul sanguin către abdomen
- aduce beneficii organelor abdominale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel