Directorul ANPC a scris pe pagina sa de Facebook o serie de recomandări pentru cumparăturile de Paști.
"Pentru că produsele pe care le cumpărați în aceasta periodă, premergătoare sărbătorilor pascale, să nu prezinta un pericol pentru sănătatea dvs.,vă recomand să cumpărați produse alimentare perisabile ( carne de miel, peste, oua etc.) numai din locuri amenajate și autorizate ( măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe ) care dispun de echipamente ( vitrine frigorifice, termometre ) și care asigura condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar.
În contextul extinderii răspândirii noului coronavirus Covid-19 operatorii economici autorizați, care comercializează produse alimentare perisabile (carne de miel, peste, oua etc.) trebuie să i-a masuri suplimentare menite să previna răspândirea acestui virus și să protejeze sănătatea consumatorilor. Astfel angajații trebuie să fie dotați cu măști, mănuși de unica folosință, vizier sau ochelari de protecție.
Vă prezint în continuare câteva recomandări utile la cumpărarea produselor specifice Sărbătorile Pascale :
Comercializarea cărnii
- Achiziționarea cărnii (inclusiv a cărnii de miel) se vă face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate ( măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe ) și trebuie să aibă stampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiții aveți garanția unui produs sigur ce nu vă vă afecta sănătatea;
- Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor" chiar daca prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casa cu care să justificați tranzacția comerciala și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;
- Verificați, prin apreciere directa, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezenta mucilagiilor etc), culorii (culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor străine etc. Carnea (miel) trebuie să prezinte la suprafață o pelicula uscata, de culoare roz până la roșie, să fie ferma și elastica, atât la suprafață cât și în secțiune; mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;
- Că o măsură de prevedere suplimentara este bine să observați la mielul cumpărat copita și dentiția specifice ierbivorelor ( la dentiție se vă urmări în special lipsa caninilor).
- Se vă acorda atenție prețului afișat și se vă verifica concordanta dintre preturile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casa;
- Carnea achiziționată sub forma refrigerata se vă transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se vă depozita la frigider.
Comercializarea ouălor
- Achiziționarea ouălor se vă face numai din locuri special amenajate, autorizate !
Evitați cumpărarea de oua de pe marginea drumului, chiar daca prețul oferit este comparativ mai mic;
- Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja, intacta, normala, fară fisuri, fară corpuri străine, fară mirosuri străine;
- La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistenta densa, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albus;
- În cazul ouălor vândute în vrac trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind:
- categoria de calitate (A);
- categoria de greutate (Clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate
XL – foarte mare: greutate mai mare sau egala cu 73 g;
L – mare: greutate mai mare sau egala cu 63 g și mai mica de 73 g;
M – mediu: greutate mai mare sau egala cu 53 g și mai mica de 63 g;
S – mic: greutate mai mica de 53 g;
- o indicație a metodei de creștere a găinilor;
- o explicație a semnificației codului producătorului;
- data de valabilitate minima.
Se vă acorda atenție prețului afișat și se vă verifica concordanta dintre preturile afișate și cele marcate pe bonurile de casa.
Comercializarea vopselei de oua
- Achiziționarea vopselei de oua se vă face numai din locuri autorizate !
- Se vă citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare și data durabilității minimale.
Atenție ! Nu utilizați la vopsirea ouălor vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografica sau cea pentru textile . Desi rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele , poate prezenta un posibil pericol pentru sănătatea dumneavoastră.
Comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri etc.)
- Achiziționarea produselor se vă face numai din locuri autorizate!
- Spatiile de comercializare trebuie să fie în permanenta curate și bine întreținute;
- Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitara a produselor;
- Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de muște, fiind servite numai cu ustensile speciale; este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mana;
- Pentru produsele de patiserie preambalate data durabilității minimale este stabilita de producător și se vă inscripționă pe eticheta/ ambalaj.
Comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolata, produse pe baza de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine etc)
- Etichetele acestor produse trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului,
numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului - în cazul produselor din import se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Romania, data durabilității minimale, cantitatea neta, condiții de depozitare.
- Produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba romana.
- Pentru ciocolata și produse din ciocolata: se menționează în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscata, exprimat în procente, astfel: " cacao...% minim"; în cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutura; se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mica de 50 grame; aceasta excepție nu se aplica produselor cu o greutate neta mai mica de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând doua sau mai multe astfel de produse, daca conținutul net total, inclusive ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame; în cazul produselor din ciocolata turnate și goale în interior, aceasta indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim; o mențiune privind adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1% din masa produsului.
- După cumpărare, verificați, prin apreciere directa, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect mățuit etc), culorii (culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor străine etc. Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasa, nestratificata și fară pete, să fie onctuoasa, casanta la rupere fară senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific.
Drajeurile trebuie să aibă suprafață neteda, lucioasa, uscata și nelipicioasa.
- Achiziționarea produselor se vă face numai din locuri autorizate; evitați cumpărarea de produse de la vânzători ambulanți , chiar daca prețul oferit este comparativ mai mic;
- Verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limita de consum stabilite de producător.
Comercializarea vinurilor
- Conținutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului, sau a importatorului sau a imbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolica, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolica mai mica de 10% vol.;
- Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conțină următoarele informații: categoria de calitate,
indicația geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara,
tipul vinului, funcție de conținutul de zaharuri;
- Aspectul lichidului: culoare corespunzătoare sortimentului, limpede, fară depuneri sau impurități în suspensie.
- La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri.
- Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor.
La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a vinului , solicitați și păstrați bonul de casa pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranță unui produs", a scris Paul Anghel pe pagina de socializare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.