Martina Navratilova (66 de ani) a anunțat că a scăpat încă o dată de cancer, după ce la finalul anului a fost diagnosticată cu cancer la două organe, la gât și la sân De altfel, în urmă cu 13 ani mai trecuse printr-un cancer mamar.
Vestea bună a fost anunțată de cea care deține 59 de titluri de Grand Slam în cadrul unui interviu acordat lui Piers Morgan, unde cu lacrimi în ochi a povestit prin ce a trecut în ultimele luni.
”Din câte știu ei, nu am cancer”, a spus Martina Navratilova, potrivit The Sun.
Fosta sportivă urmează să mai fie supusă la radiații preventive la sân timp de două săptămâni, dar este încrezătoare și afirmă că ”apoi ar trebui să fiu în regulă”.
Astfel, vorbind despre diagnosticul ei inițial, Martina Navratilova a explicat situația prin care a trecut. ”Am fost foarte speriată. Am fost în panică totală timp de trei zile, gândindu-mă că s-ar putea să nu mai văd Crăciunul următor.
Mi-a venit în minte lista cu toate lucrurile pe care voiam să le fac.
Și poate sună foarte superficial, dar am fost ca și cum, bine. Ce mașină vreau cu adevărat să conduc dacă trăiesc ca un an?”.
Diagnosticul i-a fost spus după trei nopți chinuitoare: cancer la gât tratabil, dar și cancer la sân, experiență prin care mai trecuse în 2010.
În timpul finalei de la Turneul Campionilor, care a avut loc în noiembrie 2022, la Fort Worth, Texas, Navratilova a descoperit un ganglion limfatic mărit la gât. Iar în urma testelor, medicii au descoperit cancer la gât în stadiul 1, și mai apoi, tot în stadiul 1, și cancerul la sân. În ceea ce privește cancerul la gât, acesta este provocat de HPV (Human Papilloma Virus), unul dintre cele mai ușor de tratat tipuri de cancer.
Când a început tratamentul cu radiații, și-a înghițit lacrimile atunci când personalul medical i-a cântat melodia I'm Still Standing a lui Sir Elton John.
Cancerul de gât, factori de risc
Cancerele laringiene și hipofaringiene sunt adesea grupate cu alte cancere ale gurii și gâtului. Acestea au o serie comună de factori de risc, printre care:
- fumatul și consumul de alcool
- infecția cu HPV (Human Papilloma Virus), care este un grup de peste 150 de viruși, dintre care 40 din sfera genitală, și care provoacă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, cancerul de col uterin
- supraponderea și obezitatea
- malnutriția
- modificări genetice
- expunerea la produse chimice
- sexul
- vârsta
- boala refluxului gastro-esofagian, arată Societatea Americană de Cancer.
Simptomele infectării cu HPV
În cazul infecției orale cu virusul HPV, potrivit MDS Manual, simptomele sunt:
- răgușeala
- durerea de ureche
- durerea de gât care nu dispare
- durerea la înghițire
- scăderea inexplicabilă în greutate
- noduli limfatici umflați.
Vezi și: Paul Grant, actor din Star Wars și Harry Potter, a murit la 56 de ani. Actorul s-a născut cu nanism
Cancerul de sân, cauze, factori de risc și simptome
Nu se cunosc cu certitudine care sunt cauzele care duc la apariția cancerului de sân, motiv pentru care nu se poate spune dacă o femeie va face sau nu această boală. Însă ea poate fi prevenită prin investigații precoce, autopalpare, ecografie mamară de la 30 de ani, respectiv mamografie, de la vârsta de 40 de ani, căci depistat devreme poate fi tratat.
Factorii de risc ai cancerului de sân pot fi hormonali, de mediu, genetici, dar și factori care țin de stilul de viață.
Astfel, factorii asociați cu un risc crescut de cancer mamar sunt corelați în special cu creșterea expunerii la hormonii estrogeni:
- sexul
- vârsta înaintată
- istoricul personal
- istoricul familial de cancer de sân
- expunerea la radiații în copilărie
- obezitatea
- debutul ciclului menstrual înainte de vârsta de 12 ani
- debutul menopauzei la o vârstă mai înaintată, după 55 de ani
- prima naștere la o vârstă mai înaintată, după 30 de ani
- lipsa gravidității
- consumul de alcool în exces, fumatul și o dietă bogată în grăsimi.
În ceea ce privește simptomatologia cancerului de sân, cel mai frecvent simptom este apariția unui nodul, o masă nedureroasă, solidă, care are margini neregulate.
Alte simptome sunt:
- umflarea parțială sau a întregului sân
- schimbarea în mărime, formă sau aspect a sânului
- modificări ale pielii de pe sân, frecvent cu aspect de coajă de portocală
- retracția mameloanelor
- scurgeri la nivelul mamelonului, altele decât laptele matern
- roșeață, cruste, striații la nivelul mamelonului și al pielii de pe sân
- durere la nivelul sânilor sau al mameloanelor
- prezența unor ganglioni la nivel axial, notează MayoClinic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.