„N-am văzut în aceste programe politice nicio referință strict la hepatite, trebuie să menționez lucrul acesta, deși teoretic, pe hârtie, România are de un an de zile un Plan național de eliminare a hepatitelor. Un plan care, din păcate, a rămas cumva uitat, din punctul nostru de vedere, și nu observăm să existe și vreo bugetare ca el să fie și aplicabil. Mă uitam deunăzi pe unele date statistice și observam cu îngrijorare că drumul spre eliminarea hepatitelor virale în România este destul de departe. Adică noi suntem văzuți undeva după 2051, noi care speram că anul final va fi 2035, ori asta nu poate fi decât îngrijorător”; a arătat Marinela DEBU, Președinte APAH-RO, a subliniat, la DEZBATEREA ONLINE: „Ce votez pentru Sănătate?”
Ea arată că deși contractul cost-volum-rezultat a fost un succes în tratarea multor pacienți din România, el a avut perioade de întrerupere. Mai mult, acest contract se apropie de final și nimeni nu garantează pacienților că vor primi în continuare tratamentul vindecător.
„Apropos de contractele cost-volum-rezultat să nu uităm că pacienții cu hepatită C în acest moment au de ce să tremure. Pentru că mai sunt mai puțin de 3 luni până la finalizarea actualului contract cost – volum – rezultat și nimeni nu ne oferă o garanție că nu va exista o pauză să nu spun mai mare sau la fel ca cea anterioare care, să nu uităm, a fost de aproape o jumătate de an. În al doilea rând, vrem să ne facem înțeleși, ne dorim foarte mult ca în ceea ce privește hepatitele virale România să aibă acces la tot ceea ce este nou. Vorbim de pangenotipice, dar să nu uităm că aceste pangenotipice trebuie să intre într-o ordine firească, cât mai repede și fără a exista o întrerupere între cele două contracte cost-volum-rezultat. Să nu uităm că în această perioadă, pacienții cu ciroză decompensată nu au avut acces la niciun fel de tratament. Pentru că discuțiile au fost interminabile și acești oameni n-au nicio șansă la viață”, a subliniat Marinela DEBU.
Președintele APAH-RO punctează și faptul că întârzierile în retratamentul bolnavilor cu hepatite sunt nepermis de mari
„Avem un contract pe pacienții retratați. Dacă ne uităm pe istoricul anterior, apropos de ceea ce spuneam privind întreruperile, gândiți-vă că în decembrie 2019 noi spuneam că pacienții care au nevoie de retratament îl vor prii din ianuarie. Din păcate din cauza chichițelor legislative și a pașilor legali, acești pacienți au avut parte abia din luna iunie 2020. Ori, aș vrea să știu ce soluții au toți cei care acum vor să ajungă în Parlamentul României pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete. Pentru că toți am vorbit d e-a lungul timpului să facem ceva să existe continuitate privind accesul la tratamente”, a mai arătat Marinela DEBU.
Cum pierd mulți pacienții șansa la viață pentru că nu au acces la studii clinice, aflați în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.