De-a lungul anilor, untul a fost un aliment folosit la tot felul de preparate, de la cartofi copți la pâine prăjită. Cu toate acestea, acesta a fost subiectul unei dezbateri intense în trecut, când studiile au legat nivelurile sale ridicate de grăsimi saturate de un risc crescut de boli de inimă.
Drept urmare, mulți oameni au început să evite untul, optând pentru margarină, care era promovată ca o alternativă mai sănătoasă datorită conținutului său mai scăzut de grăsimi saturate.
Margarina, mai nocivă
Inițial, margarina părea o opțiune mai bună. Era considerată o alternativă sănătoasă pentru inimă față de unt, dar nu a durat mult până când cercetătorii au descoperit pericolele grăsimilor trans din multe margarine.
Dr. Lygia Alexandrescu, medic nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, care sunt efectele nocive ale margarine.
"Grăsimile adăugate hidrogenate, de tipul margarinei, care este total necunoscut organismului din punct de vedere metabolic și conduce la depuneri de grăsimi pe artere, pe vase, crescând astfel riscul vascular", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic.
Studiile au arătat că margarina conține cantități mari de grăsimi trans, care nu doar că creșteau nivelul colesterolului LDL (colesterolul rău), dar și scădeau nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun).
Deși margarina avea mai puține grăsimi saturate decât untul, aceasta conținea și grăsimi trans ascunse.
Margarina - FOTO: Freepik@BillionPhotos
Cum să alegi un unt sau o margarină mai sănătoasă
Când vine vorba de alegerea unui unt sau a unei margarine, este important să citești etichetele nutriționale. FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) cere acum ca etichetele nutriționale să includă informații despre grăsimile saturate și grăsimile trans, ajutând consumatorii să ia decizii informate. Obiectivul ar trebui să fie limitarea consumului de grăsimi saturate și evitarea completă a grăsimilor trans, potrivit Harvard Health.
Vezi și: Balonarea, semn al unor afecțiuni multiple. Semnele care trebuie să te trimită la medic
Grăsimile trans, asociate cu bolile de inimă
Deși margarina poate conține nutrienți benefici pentru inimă, aceasta poate ascunde riscuri semnificative din cauza conținutului de grăsimi trans, asociate cu un risc crescut de boli de inimă și alte probleme de sănătate cronice.
Uleiurile vegetale nu sunt solide la temperatura camerei, așa cum este untul. Pentru a le face solide și potrivite pentru utilizarea în margarină, cercetătorii din domeniul alimentar le modifică chimic structura printr-un proces cunoscut sub numele de hidrogenare.
Hidrogenarea presupune expunerea uleiurilor la temperaturi și presiuni ridicate, gaz de hidrogen și un catalizator metalic. Acest proces transformă o parte din grăsimile nesaturate în grăsimi saturate, care sunt solide la temperatura camerei, și îmbunătățește durata de valabilitate a produsului.
Din păcate, procesul de hidrogenare produce și grăsimi trans, un tip de grăsime care a fost asociat cu un risc crescut de boli cronice, notează Healthline.
Intereserificarea, noul proces pentru a produce margarina
Consumul excesiv de grăsimi trans industriale este legat de un risc mai mare de boli de inimă, diabet de tip 2 și alte afecțiuni cronice. Autoritățile de sănătate recomandă cu tărie limitarea consumului de grăsimi trans pentru a preveni aceste probleme de sănătate. De asemenea, FDA a introdus măsuri pentru a interzice utilizarea grăsimilor trans în toate alimentele procesate, deși producătorii de alimente pot solicita o excepție.
În urma interdicției asupra grăsimilor trans, mulți producători de alimente au început să folosească o tehnică alternativă pentru a înmuia uleiurile vegetale în margarină: intereserificarea. Acest proces înlocuiește o parte din grăsimile nesaturate din uleiuri cu grăsimi saturate. Uleiurile vegetale intereserificate sunt considerate mai sănătoase decât uleiurile hidrogenate, deoarece nu conțin grăsimi trans.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.