Margarina, un substitut al untului obținut din uleiuri vegetale, a fost subiectul unor controverse legate de sănătate, inclusiv a acuzațiilor referitoare la potențialul său cancerigen. Această controversă este legată în special de procesul de hidrogenare parțială, care transformă uleiurile lichide într-o substanță solidă, conferind margarinei o consistență similară cu cea a untului.
Margarina produsă prin hidrogenare parțială conține acizi grași trans, forma artificială a acizilor grași insaturați. Acești acizi grași au fost asociati cu un risc crescut de boli cardiovasculare și inflamații cronice. Mai multe studii au sugerat că consumul crescut de acizi grași trans poate fi legat de anumite tipuri de cancer și alte afecțiuni.
În trecut, au existat studii care au sugerat o asociere între consumul de grăsimi trans și un risc crescut de cancer de sân și de prostata. Cu toate acestea, este important să menționăm că rezultatele acestor studii au fost uneori contradictorii, iar alți factori, precum dieta generală și stilul de viață, ar putea contribui la aceste asocieri.
În urma conștientizării efectelor adverse ale acizilor grași trans, multe companii au modificat formulările produselor lor de margarină. Astfel, au fost introduse variante fără grăsimi trans sau cu cantități reduse, iar unele produse au renunțat complet la procesul de hidrogenare parțială.
În rândul consumatorilor, s-a dezvoltat o tendință de a alege alternative mai sănătoase la margarină, precum untul sau uleiurile vegetale nerafinate, care nu conțin acizi grași trans. Uleiurile nerafinate, cum ar fi uleiul de măsline sau de rapiță, au fost promovate pentru conținutul lor mai sănătos de grăsimi.
Ei bine, în general, margarina s-a produs din uleiul de palmier, uleiul ce a revenit acum în atenția tuturor ca fiind principala sursă de cancer. Specialiștii în sănătate afirmă că uleiul de palmier este chiar mai periculos și mai cancerigen decât zahărul.
"Marea majoritate a studiilor sunt făcute pe niște companii că au interes. Eu nu mă duc să fac pe ulei de palmier dacă nu mă plătește nimeni, nu sunt așa bine venit, mă plătește altă firmă care are alte interese, cum să vândă ulei de palmier și încep să fac concurența lui de exemplu", ne-a dezvăluit medicul nutriționist Wasim Nazer.
Adevărul despre margarină. De ce era atât de mult consumată și promovată pentru consum, chiar dacă e cancerigenă
Foto: Freepik @Stellar
"Tot ce vezi că e fluid, 100% are ulei de palmier. Fast-food-ul are ulei de palmier, ulei mai ieftin, rezistă mai mult.
Uleiul de palmier arde la temperaturi mult mai mari, dar asta nu înseamnă că e mai sănătos. Este eficient pentru un restaurant, că ei nu trebuie să schimbe uleiul foarte mult.
În loc să-l țin o săptămână, îl țin două luni de zile și n-am nicio problemă. Dar eu ca și consumator nu pot să-l consum, pentru că face mult mai mult rău decât uleiul de masline, face mult mai rău decât uleiul de floarea soarelui și tocmai de asta avem foarte mari probleme cu studiile", a mai spus medicul.
Corpul nostru nu recunoaște ce este margarina. De ce?
"Toată povestea cu uleiul de palmier a apărut după al 2-lea Război Mondial, când oamenii au început să vrea o sursă de hrană pentru soldați care să fie ieftină, nu se strice repede și au găsit margarină.
Au descoperit margarina. Consumau toți soldații margarină.
După ce s-a terminat - că era ușoară, nu se strica, puneau cu gem și era o hrană bună - au început să o vândă pe gamă largă, au început să facă studii să zică ăsta e cel mai bun și carnea și grăsimile din carne aia care fac coresterolul, toate problemele din lumea au băgat în carne și grăsimile animale și aia e sursa cea mai bună.
Până în anii '70, anii '80 se vindea în nebunie. În orice intra ulei de parmieri, margarină și ce știm noi că e artificial.
Până acum, ultimele studii, a apărut că nu e adevărat. Ăsta este principalul dușman al nostru care nu este dușmanul nostru.
Grăsimile din carne nu sunt dușmanul nostru, din contră. Corpul nostru știe că mii de ani noi am consumat carne și grăsime din carne, n-am consumat mai deloc ulei de palmier, pentru că uleiul de palmier este foarte artificial nu e la fel ca uleiul normal, cum sunt semințile sau cum e uleiul de măsline pe care l-ai luat, l-ai presat, ai scos uleiul din el.
E ceva natural. La cel de palmier sunt foarte multe procese pe care copul nu le recunoaște", a declarat medicul Wasim Nazer, în emisiunea "Pastila de Frumusețe" de la DC Medical, Spectacola și DC News.
Mai mult, medicul Wasim Nazer ne-a explicat că: "Organismul nostru nu recunoaște ce este margarina.
Atunci o ia ca grăsime și o pune pe artere, pune pe toate nebuniile.
Orice mâncare e foarte procesată, corpul nostru nu o recunoaște.
Cu cât mai puțin procesată o cunoaște și știe ce să fac cu ea".
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.