Marea Britanie a raportat până acum un număr de 222 de cazuri de hepatită misterioasă în rândul copiilor. Potrivit Agenţiei britanice pentru securitate sanitară (UKHSA), dintre cazurile confirmate 158 au fost raportate în Anglia, 31 în Scoţia, 17 în Ţara Galilor şi 16 în Irlanda de Nord. Agenția britanică pentru securitate sanitară a precizat că nu s-a semnalat niciun deces din cauza infecției cu variola maimuței.
Simptome de gastroenterită
Majoritatea cazurilor corespund minorilor cu vârsta sub 5 ani, care iniţial au prezentat simptome de gastroenterită urmate de icter (colorare în galben a pielii ca urmare a creşterii nivelului de bilirubină).
Consiliera medicală a UKHSA, Renu Bindra, a informat că studiile sugerează "asocierea cu un adenovirus şi că se explorează această legătură, alături de alţi factori care ar fi putut interveni, precum infecţii prealabile inclusiv cu COVID-19".
"Colaborăm cu alte ţări care se confruntă cu o recrudescenţă a cazurilor pentru a împărtăşi informaţii şi a afla mai multe despre aceste infecţii. Probabilitatea ca minorii să dezvolte hepatită continuă să fie extrem de scăzută. Menţinerea măsurilor igienă şi de a se asigură că copiii se spală bine pe mâini ajută la reducerea răspândirii multor infecţii comune, inclusiv adenovirusul", a declarat consiliera mediilor locale.
Netratată, în câteva zile poate duce la deces
Această hepatită misterioasă afectează copiii de până în 16 ani din toată lumea. Maladia atacă ficatul, iar în câteva zile, dacă nu e tratată, poate duce la deces.
"Este asociată cu infecţiile respiratorii, la fel ca infecţiile gastrointestinale. Astfel că cele mai întâlnite simptome pe care pacienţii le au sunt de natură respiratorie. Cele mai comune simptome sunt cele gastrointestinale, ca diareea, vomitatul, pot exista şi variante de tuse uşoară şi senzaţie de congestie nazală", spune Helena Gutierrez, specialist hepatologie, pentru Observator News.
Simptomele hepatitei necunoscute
Medicul Mihai Craiu a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește gravitatea bolii, explicându-le părinţilor când trebuie să-i ducă pe cei mici la medic.
"Până vor exista mai multe date, toţi părinţii vor trebui să poată recunoaşte repede hepatita acută gravă. Un astfel de copil are :
- icter cutaneo-mucos (este galben la piele şi la ochi, vezi poza din comentarii)
- stare de oboseală extremă, foarte neobişnuită şi inexplicabilă prin efortul depus de copil
- urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru) - scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viaţă cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)
- mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)
- sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv.
În general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată! Nu vă autodiagnosticaţi, nu folosiţi de capul vostru unul din multele produse destinate sănătăţii ficatului, ci mergeti la medic! URGENT!", a avertizat medicul Mihai Craiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.