Mărarul, planta ale cărei frunze au efect antiseptic și anestezic

Adisa Codruț |
Data publicării:
Mărar FOTO: pixabay
Mărar FOTO: pixabay

Consumul de mărar, una dintre cele mai banale plante aromatice din grădinile românilor, reglează colesterolul și glicemia. Frunzele au efect antiseptic și anestezic local.

Sursă de antioxidanți si de vitamine din complexul B, cu puține calorii, mărarul are multiple utilizări, nu doar în salate și varii preparate culinare. Prin antioxidanții care îi conține reglează colesterolul. Prin uleiurile din frunzele sale, mărarul reglează glicemia și au rol antiseptic și anestezic local.

Planta are proprietăți sedative, ajută la calmarea spasmelor sau la secreția laptelui matern. Mai calmează durerile de dinți, stimulează o bună funcționare a rinichilor, iar mâncat zilnic, timp de două săptămâni, previne apariția infecțiilor urinare.

Unele studii susțin că mărarul ar preveni depresia și ar crește rezistența psihică în momentele cu stres, arată cei de la cumsa.ro.

Mărarul „are un efect intens de detoxifiere asupra organismului pentru că atrage metalele grele și grăbește eliminarea lor, prevenind efectele negative. Îl poți combina cu varză crudă, ardei gras, salată verde sau îl poți adăuga la fiecare omletă, pentru a te bucura de beneficiile lui”, recomandă dr. nutriționist Andrew Lipman.

De ani buni, mărarul e folosit în varii remedii naturiste. Unul e cel recomandat de bioenergoterapeutul Lidia Fecioru. ”Semințe de mărar, miere și valeriană, un remediu foarte bun pentru 100 de boli: crește imunitatea, reglează tensiunea arterială. 100 gr semințe mărar, 2 linguri de rădăcină de valeriană râșnită, 2l de apă fierbinte și 2 linguri de miere. Se amestecă mărarul cu valeriana, se toarnă apa clocotită, se lasă până ajunge temperatura la 40 grade, se adaugă mierea. Se pune într-un borcan și se lasă o zi la macerat, într-un loc ferit de lumină. Se ia o lingură cu jumătate de ceas înainte de masă, 20 de zile. Se poate repeta peste 10 zile încă o cură”, detaliază Lidia Fecioru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel