Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii

Monika Baciu |
Data publicării:
mancat - FOTO: Freepik@DyeruArt
mancat - FOTO: Freepik@DyeruArt

Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.

Vezi și: Sărurile care anihilează celulele tumorale. Nu au efecte secundare. Sunt ca niște bombe inteligente

Studiile recente sugerează că momentul în care mâncăm poate avea un impact mai mare asupra sănătății inimii decât momentul în care dormim, mai ales pentru persoanele care lucrează în schimburi de noapte. O cercetare controlată cu mare precizie a arătat că participanții care au mâncat doar în timpul zilei au evitat riscurile cardiovasculare asociate de obicei cu munca de noapte.

Deși dietele și programele de somn erau identice, doar aceia care au mâncat noaptea au avut creșteri ale tensiunii arteriale și ale altor factori de risc. Aceasta sugerează că momentul în care mâncăm ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre cardiace, oferind o strategie nouă pentru lucrătorii de noapte și călătorii frecvenți pentru a-și proteja sănătatea.

Mâncatul la timp vs. somnul în sănătatea inimii

O cercetare recentă condusă de cercetători de la Mass General Brigham sugerează că momentul în care mâncăm ar putea fi mai important pentru sănătatea inimii decât momentul în care dormim.

Deși cercetările anterioare au legat munca de noapte de probleme serioase de sănătate, inclusiv riscuri crescute de boli cardiovasculare, acest studiu a constatat că mâncatul doar în timpul zilei poate ajuta la reducerea acestor riscuri, chiar și pentru cei care lucrează pe timp de noapte. Rezultatele studiului au fost publicate în Nature Communications.

Vezi și: Combinația de statine și antibiotice nu previne complicațiile severe în ciroza decompensată

Dezechilibrul circadian și riscurile cardiovasculare

"Cercetările anterioare au arătat că dezechilibrul circadian – desincronizarea ciclului nostru comportamental față de ceasul nostru biologic intern – crește factorii de risc cardiovascular.

Am vrut să înțelegem ce se poate face pentru a reduce acest risc, iar cercetările noastre sugerează că momentul în care mâncăm ar putea fi un factor cheie", a declarat Frank A.J.L. Scheer, PhD, profesor de Medicină și director al Programului de Cronobiologie Medicală de la Brigham and Women’s Hospital.

Studiile anterioare pe animale au sugerat că mâncatul în sincron cu ceasul biologic al corpului ar putea reduce impactul sănătății de a fi treaz noaptea. Această dovadă promițătoare i-a determinat pe Scheer și echipa sa să exploreze această idee pentru prima dată pe oameni.

Studiu controlat pentru a simula munca de noapte

Pentru acest studiu, cercetătorii au recrutat 20 de participanți tineri și sănătoși într-un studiu controlat de două săptămâni la Brigham and Women’s Center for Clinical Investigation. Participanții nu au avut acces la feronerie, ceasuri sau electronice care să indice momentul zilei. Aceasta a permis cercetătorilor să analizeze efectul dezechilibrului circadian comparând schimbările funcțiilor corpului de dinainte și de după simularea muncii de noapte.

Participanții au urmat un "protocol constant", un set experimental riguros care poate separa efectele ritmurilor circadiene de cele ale mediului și comportamentului (de exemplu, somn/trezire, luminozitate/întuneric).

În cadrul acestui protocol, participanții au stat treji timp de 32 de ore într-un mediu slab iluminat, menținând o postură constantă și mâncând gustări identice la fiecare oră.

Apoi, aceștia au participat la simularea muncii de noapte, fiind împărțiți în două grupuri: un grup a mâncat doar în timpul zilei, iar celălalt doar noaptea. După aceea, participanții au urmat un alt protocol constant pentru a testa efectele după simularea muncii de noapte.

Vezi și: Tratamentele pentru Long-COVID, afectate de reducerea fondurilor guvernamentale

Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii - FOTO: Freepik@CreativeDesign295

Mâncatul ziua previne creșterea riscurilor cardiovasculare

Cercetătorii au examinat efectele momentului alimentației asupra factorilor de risc cardiovasculari și au observat cum aceștia s-au schimbat după simularea muncii de noapte.

Aceștia au măsurat factori precum markerii sistemului nervos autonom, inhibitorul activatorului plasminogenului-1 (care crește riscul formării de cheaguri de sânge) și tensiunea arterială.

În mod remarcabil, factorii de risc cardiovasculari au crescut în rândul participanților care au mâncat atât ziua, cât și noaptea, comparativ cu nivelurile de referință.

Însă, aceștia au rămas constanți în grupul care a mâncat doar în timpul zilei, deși cantitatea și tipul de alimente consumate nu au fost diferite între cele două grupuri – doar momentul în care au mâncat a făcut diferența.

Vezi și: RAD52, noua țintă în lupta cu cancerele greu de tratat

Durată scurtă și eșantion mic, dar control ridicat

Limitările studiului includ dimensiunea mică a eșantionului, deși aceasta este una tipică pentru astfel de studii experimentale controlate. Mai mult, deoarece studiul a durat doar două săptămâni, acesta poate să nu reflecte riscurile pe termen lung ale alimentației de noapte față de cea de zi.

Un punct forte al studiului este controlul riguros al factorilor de mediu: somnul, alimentația, expunerea la lumină, postura corpului și programul de activități au fost reglementate foarte strict.

"Studiul nostru a controlat fiecare factor care ar fi putut influența rezultatele, așa că putem spune că efectul asupra factorilor de risc cardiovascular provine exclusiv din momentul în care am mâncat", a explicat Sarah Chellappa, MD, MPH, PhD, profesor asociat la Universitatea din Southampton și autorul principal al lucrării.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a arăta efectele pe termen lung ale alimentației de zi față de cea de noapte, Scheer și Chellappa au declarat că rezultatele sunt "promițătoare" și sugerează că oamenii ar putea îmbunătăți sănătatea prin ajustarea momentului meselor.

Aceștia adaugă că evitarea sau limitarea consumului de alimente pe timpul nopții ar putea beneficia lucrătorii de noapte, persoanele cu insomnie sau tulburări ale somnului, cei care au cicluri de somn/trezire variabile și persoanele care călătoresc frecvent prin fusuri orare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel