Mâcatul intuitiv - o practică promovată tot mai des, în special pe rețelele sociale. Deși, după cum îi spune și numele, prin mâncatul intuitiv mănânci fără să te restricționezi, atât cât simți că are nevoie corpul, pare că acesta nu intervine decât după anumite perioade din viețile noastre, prin care trecem, mai devreme sau mai târziu. Nadia Eperjessy, nutriționist și coautor, ne-a vorbit despre mâncatul intuitiv, fiind un proces de reeducare alimentară, pe care îl adoptăm pentru a ne reîmprieteni cu mâncarea, după diete restrictive și un comportament deloc prietenos cu alimentele.
Te-ar putea interesa și: Ce să fac ca să nu mai fiu anxios. Radu Leca, psihologul care a fost obez: Începe să își coloreze părul, să își facă tatuaje, să aibă cele mai noi gadgeturi, dar nu va ajunge unde îi este locul
Mâncatul intuitiv, ”un proces de reeducare alimentară”
Reeducarea alimentară și adoptarea mâncatului intuitiv sunt două abordări necesare în urma experiențelor negative legate de dietele restrictive sau tulburările alimentare pe care le-am avut în trecut. Mâncatul intuitiv, așa cum ne spune Nadia Eperjessy, este un proces care necesită răbdare și înțelegere, deoarece vindecarea nu vine peste noapte și poate implica fluctuații în greutate sau alte schimbări în comportamentul alimentar, în special la început, atunci când simțim să mâncăm de toate, fără să mai fim conștienți de nevoile corpului.
”Este un proces, prin care ne reeducăm alimentar. Dacă am trecut prin diete restrictive și am căpătat tulburări alimentare, avem o relație proastă cu mâncarea și ne dorim să punem stop acestui comportament și să ne reîmprietenim cu mâncarea, da, ar trebui să alegem mâncatul intuitiv.
Trebuie să înțelegem că acest proces poate fi, în primă fază, în defavoarea noastră, deoarece vindecarea nu are loc de pe o zi pe alta, iar atunci este posibil ca mâncatul intuitiv, în primă fază, să ne aducă câteva kilograme în plus, pentru că vom mânca de toate, în ideea în care credem că asta are nevoie corpul”, ne-a spus Nadia Eperjessy, în exclusivitate pentru DC Medical.
Corpul are capacitatea de a comunica nevoile sale și, învățând să ascultăm aceste semnale, putem reconstrui încrederea în capacitatea noastră de a lua decizii corecte legate de alimentație. Este nevoie de timp pentru a redescoperi relația cu mâncarea într-un mod echilibrat, deoarece rezultatele nu vin peste noapte, ci este nevoie de perseverență.
”În general, acest comportament vine după diete restrictive. În timp, ne reglăm, dar corpul ar trebui să știe ce are nevoie. Dacă ai o viroză, corpul o să-ți ceară anumite alimente. O să simți nevoia să mănânci o supă caldă, să bei ceaiuri multe, corpul știe foarte bine. Dar, într-adevăr, trebuie, cu blândețe, să trecem printr-un proces de reeducare, de reechilibrare, de reîmprietenire cu mâncarea”, ne-a mai spus Nadia Eperjessy.
Te-ar putea interesa și: Copii crescuți exclusiv vegani, încă de la naștere. Dr. Mihai Craiu: Este încadrată la abuz împotriva copilului dieta făcută de capul părintelui
Cu alte cuvinte, să fim blânzi cu noi înșine și să înțelegem că mâncarea este prietena noastră, cea care ne asigură supraviețuirea și hrana, totodată, a minții și a corpului. Or, alegerea de a ne restricționa, brusc, alimentația, sau de a mânca compulsiv nu face decât să ne ândepărteze și mai mult de două lucruri: relația cu mâncarea și, mai important, relația cu propriul nostru corp
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.