Mâncarea gătită acasă aduce beneficii sănătății. Nutriționiștii ne sfătuiesc să ne gătim acasă mâncarea, decât să o cumpărăm gata făcută. Gătitul este esenţial pentru sănătatea noastră, mai ales atunci când acesta se realizează în propria noastră casă.
Fiecare mâncare gătită cu propriile noastre mâini este mai igienică, mai dietetica şi mai echilibrată în calorii ca oricare alt produs semipreparat din comerţ.
Vezi și: Accidentul vascular ar putea fi tratat cu un medicament pentru epilepsie
De ce să gătim mâncarea acasă?
Medicul diabetolog Oana Pop explicat pe pagina sa de Facebook de ce este mai sănătos să gătim mâncarea acasă.
”De cele mai multe ori întâlnim acest sfat dar oare care este “secretul” care se ascunde în spatele acestui sfat? Dacă gătim acasă, avem toate șansele de a ne îmbunătăți dieta prin calitatea și varietatea produselor utilizate - în primul rând avem tendința de a consuma acasă mai multe legume, salate și fructe;
Alimentația gătită acasă ajută la scăderea ponderală și prevenția obezității - de ce? - avem în primul rând controlul porțiilor și mai ales controlul ingredientelor; Când gătim acasă, este mult mai simplu să economisim bani - Ingredientele sunt mai ieftine și “manopera” ne aparține”, explică medicul.
Vezi și: Cancerul care nu se vindecă. Daniel Coriu: O boală care nu are nevoie de tratament, nu o tratez
Control asupra calității ingredientelor
În plus, mâncarea gătită acasă este mult mai ieftină decât cea comandată. Un alt aspect important este că știm exact cu ce ingrediente o preparăm. Chiar și persoanele ocupate pot să își gătească mâncarea.
Atunci când gătim în propria noastră bucătărie ştim cu siguranţă ce punem pe masă, ştim în ce măsură ne asiguram să devină un produs final comestibil, deţinem un control asupra alimentelor şi cantităţilor pe care le utilizam, deţinem o tehnică ce asigura modul de preparare al hranei.
Cele mai multe metode de obţinere a alimentelor din marile restaurante sunt rapide şi invazive, sunt mult mai dăunătoare sănătăţii noastre şi conţin probabil de două ori mai multe chimicale decât produsele pe care le folosim în bucătăria noastră.
”Dacă ești o persoană ocupată, îți poți organiza timpul astfel încât să şi gătești, vei fi astfel organizat şi mesele vor fi pregătite dinainte; o alimentație corectă, din punct de vedere nutrițional și al porțiilor, ne ajută să trăim mai mult; gătitul acasă, ajută inclusiv să nu facem risipă alimentară; ajută inclusiv la prevenția alegerii impulsiva a alimentelor și ajută și la controlul emoţional, legat de alimentație”, spune medicul diabetolog Oana Pop.
Vezi și: Înotul, două beneficii surprinzătoare. Eficient pentru tratarea unor boli
Alimente sănătoase vs. alimente nesănătoase
Medicii nutriționiști arată că stilul de viață dezordonat contribuie la apariția unor boli. Toate corelate cu o alimentație nesănătoasă ne fac vulnerabili în fața bolilor.
”Mâncăm foarte multe alimente procesate, suntem înconjurați de alimente procesate, suntem încurajați să mâncăm alimente procesate. Mâncăm dezordonat, mâncăm pe apucate.
Am făcut la un moment dat un un calcul între o banană care probabil nu mă costă mai mult de un leu un leu și ceva și un pachet de biscuiți. Întotdeauna câștigătoare și în buzunar și la sănătate va rămâne o banană.
Pâinea, cartoful, fasolea, mazărea, legumele, în general din piață, sunt mult mai ieftine dacă le luăm simple și le gătim acasă. Din păcate, nu prea avem cum să cumpărăm timpul cu bani, oricât de mulți bani am avea.
Însă putem, măcar o dată pe săptămână să gătim acasă și să ne străduim să ne întoarcem la alimentele sănătoase care ne hrănesc cu adevărat”, a precizat medicul nutriționist Laura Ene.
Stilul de viață influențează sănătatea organismului
Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, boli de nutriție și boli metabolice de la UMF "Carol Davila" București și Centrul Corposana a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical, despre cum ne influențează stilul de viață modern sănătatea. Alimentele procesate și cu un conținut ridicat de aditivi pot duce la apariția unor afecțiuni.
”Trebuie un stil de viață mai disciplinat pentru că în ziua de azi avem o disponibilitate foarte mare de produse alimentare, majoritate prelucrate industrial, cu aditivi, de la conservanți, coloranți.
Toate acestea afectează organismul prin cumularea lor. În momentul în care o persoană consumă un produs care conține astfel de aditivi, în timp, colonul suferă.
Studiul microbiomului a demonstrat o legătură între apariția bolilor cronice, în special a celor cardiometabolice, bolile de nutriție și stilul de viață pe care îl avem, stilul de viață modern, cu stresul, lipsa mișcării, alimentația pe care o avem.
Am observat că oamenii nu mai știu să managerieze la fel de bine stresul. Stilul de viață modern care implică o alimentație atât de comodă, atât de bogată în aditivii, afectează microbiomul. Apare sindromul intestinului permeabil.
Această nouă patologie nemaiavând integritatea peretelui intestinal apar scurgeri la nivelul abdomenului care creează o inflamație cronică, subclinică, nedetectabilă prin analizele pe care le știm clasic, și în timp, acest lucru duce la probleme serioase de sănătate, bolile cronice, cele de nutriție, dar nu în ultimul rând și la cancere.
Acesta este noul focus a ceea ce înseamnă terapie nutrițional medicală. Ideea este să reechilibrăm microbiomul, să reechilibrăm metabolismul și ușor să ajungem cu anumite boli în remisie”, a explicat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.