Mănânci noaptea? 6 motive pentru a evita mesele și gustările nocturne

Dana Lascu |
Data publicării:
Mâncatul noaptea afectează nociv sănătatea
Mâncatul noaptea afectează nociv sănătatea

Dacă mănânci noaptea ar fi mai bine să îți schimbi obiceiul, pentru că îți face rău. Iată ce probleme declanșează în organism mesele târzii: 

Mesele luate noaptea târziu, inclusiv gustările de la miezul nopții, nu sunt rare din păcate. Indiferent dacă ajungeți acasă târziu de la serviciu și trebuie să mâncați cina la ore la care de obicei mergeți de obicei la culcare, urmăriți un film până noaptea târziu și vă regalați cu floricele, sau simțiți nevoia să înghițiți ceva pentru a rămâne treaz noaptea ca să învățați, ispita există. Dar e clar un obicei nesănătos.

De ce este rău să mănânci noaptea?

Corpurile noastre au un ritm circadian: un ciclu de 24 de ore, care afectează totul, de la nivelul energetic și metabolism, până la modul în care funcționează organele noastre. Natural pentru organismul nostru este să fim treji și să mâncăm în timpul zilei și să dormim noaptea, când este întuneric.

Dar, dacă ne modificăm ritmul natural, lucrând în ture de noapte, fiind expuși la lumină noaptea sau mâncând noaptea (în special fast-food), acesta poate interfera cu funcția circadiană normală. O serie de schimbări negative pot apărea în organismul mai ales când mâncăm noaptea.

6 efecte ale meselor nocturne asupra sănătății 

- Alterarea funcției hormonale. Mâncatul noaptea modifică nivelurile de insulină, glucagon și leptină.

- Inflamație. Când oamenii mănâncă mai mult seara, au markeri de inflamație mai mari. Într-un studiu, pentru fiecare creștere de 10% a proporției caloriilor totale consumate între ora 17.00 și miezul nopții, a existat o creștere de 3% a proteinei C-Reactive, un marker major al inflamației în organism.

- Deficiențe în reglarea zahărului din sânge. Capacitatea organismului de a folosi insulina pentru a controla modificările glicemiei pe parcursul zilei și este mai puțin eficientă noaptea. Nivelul de glucoză după mese este cel mai ridicat atunci când mesele sunt consumate târziu în zi. Muncitorii din tura de noapte prezintă o scădere a controlului zahărului din sânge atunci când mănâncă alimente noaptea. Cercetătorii sugerează evitarea mesei cu un indice glicemic ridicat seara, pentru a evita efectele negative și riscul crescut de boală asociat cu zahăr ridicat în sânge.

- Creștere în greutate – îngrășarea. Studiile efectuate la oameni au arătat că, atunci când consumăm seara o parte semnificativă din aportul nostru total de alimente, avem o probabilitate mai mare să fim obezi. Un motiv poate fi faptul că în țesuturile noastre grase există elemente de reglare pentru ceasul circadian, iar perturbarea acestor elemente poate duce la deteriorarea depozitării grăsimilor. Mâncatul noaptea poate crește, de asemenea, cantitatea totală de mâncare pe care o consumi în fiecare zi, ceea ce duce la creșterea în greutate mai mare, notează University Health News.

- Trigliceride crescute și colesterol. Mâncatul în desincronizare cu ritmul nostru circadian poate afecta modul în care organismul metabolizează lipidele. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de trigliceride și de colesterol.

- Memorie deteriorată. Cercetări recente sugerează că memoria poate fi afectată de consumul de alimente noaptea. Cercetătorii au descoperit că șoarecii care au fost hrăniți în timpul în care ar fi trebuit să doarmă au avut deficite de învățare și de memorie.

Ce poți face ca să eviți să mănânci noaptea

Pentru a evita efectele negative ale consumului de alimente noaptea, mâncați cina cât mai devreme seara, așa cum vă permite programul. Dacă vă e foame mai târziu, nu puteți răbda până a doua zi și vreți o gustare, alegeți o gustare mică, bogată în proteine, precum nucile, în loc de ceva bogat în carbohidrați. Evitați mesele mari luate cu câteva ore înainte de culcare.

Dacă trebuie să stați treaz noaptea, încercați să vă respectați cât mai aproape orele de masă obișnuite din timpul zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel