Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică regula celor cinci nuci mâncate zilnic.
"Nucile – deși sunt hipercalorice, reprezintă o sursă prețioasă de acizi grași mono- și polinesaturați benefici pentru sănătate, vitamine din grupul B, vitamina E, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, cupru, seleniu), proteine vegetale și fibre.
Nucile au un conținut crescut de acid alfa-linolenic (ALA), forma vegetală de acid gras polinesaturat omega-3, cu rol protector cardiovascular.
Dintre toate fructele oleaginoase, în nuci există cea mai mare cantitate de ALA: 7,4 g/100 g comparativ cu 0,2/100 g cât au alunele. Pe lângă efectul de scădere a colesterolului din sânge exercitat de acizii grași nesaturați, vitamina E, minerale și fibre, în nuci există fitosteroli și compuși fenolici care sunt la fel de eficienți precum medicamentele anti-colesterol în normalizarea profilului lipidic al sângelui.
Cu numai 5-6 nuci (30 g) putem acoperi nevoia zilnică de acizi grași omega-3 și jumătate din doza de vitamina E necesară. Membrana închisă la culoare de pe sâmburele de nucă este bogată în iod, mineral esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide și accelerarea metabolismului energetic.", a scris dr. Bilic pe Facebook.
Citește și Bananele, fructul cu efecte-minune pentru 5 probleme de sănătate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.