Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, Cătălin Rotea, a declarat, luni, referitor la pacienta arsă transferată la Braşov şi apoi la Iaşi, că la nivelul unităţii spitaliceşti slătinene au fost respectate "toate protocoalele şi toate procedurile".
Rotea a spus că, din punctul său de vedere, este necesară o anchetă "pe tot fluxul acestui pacient", care să includă şi spitalul din Slatina, unde pacienta a stat 24 de ore până când a fost transferată la Braşov, cât şi celelalte spitale.
Managerul SJU Slatina a punctat că pacienta în cauză, în vârstă de 61 de ani, cu diabet zaharat şi hepatită virală B, a fost internată pe 17 octombrie cu arsură de gradul IIA şi IIB, produsă prin contact cu lichid fierbinte, pe circa 35% din suprafaţa corpului.
Spitalul din Slatina a luat pe 17 octombrie legătura cu COSU, care a decis transferul pacientei la Braşov, a mai spus Rotea, citat de agerpres.ro.
"Vorbim de o pacientă de 61 de ani, care s-a prezentat cu arsuri. S-a internat la ATI, s-a intervenit chirurgical în sala de operaţie, s-a practicat o debridare a arsurilor, lavaj cu soluţii antiseptice şi pansament. Diagnosticul de internare şi diagnosticul de transfer, (...) a fost arsură gradul IIB, IIA, produsă prin contact cu lichid fierbinte, la nivelul membrelor superioare bilateral, abdomen superior stâng, membre inferioare bilateral, pe circa 35% din suprafaţa corpului. S-a luat legătura cu COSU, care a decis transferul acestei paciente în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Pacienta avea peste 60 de ani, iar la antecedente avea diabet zaharat şi hepatită virală B. În ziua următoare, pe 18 octombrie, pacienta a fost externată, a stat la spitalul nostru exact 24 de ore (...). Înţeleg (...) că o arsură de gradul IIB, ca urmare a diabetului, se poate transforma foarte rapid într-o arsură de gradul III şi consider absolut necesară o anchetă pe tot fluxul acestui pacient, inclusiv la spitalul nostru şi inclusiv la celelalte spitale, pentru că e bine să avem o informare transparentă, să se vadă dacă s-a făcut o greşeală şi să se verifice tot fluxul", a declarat Cătălin Rotea.
El a subliniat că la spitalul din Slatina au fost respectate toate procedurile şi protocoalele, iar la Secţia de Chirurgie Plastică din Slatina este o rată "foarte bună" de vindecare şi ameliorare a stării pacienţilor, aici fiind primiţi în ultimii ani şi pacienţi din alte judeţe, respectiv din Gorj şi Vâlcea, unde nu sunt secţii de chirurgie plastică.
"Din punct de vedere al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina s-au respectat toate protocoalele şi toate procedurile, suntem deschişi să se facă un control şi un audit pentru a se vedea exact cum s-au urmaşi aceşti paşi. Vreau să fac o singură menţiune în ceea ce priveşte secţia noastră de chirurgie plastică, unde îşi desfăşoara activitatea cinci medici specialişti, s-au investit aproape un milion de lei în ultimii trei ani în echipamente, bani asiguraţi de CJ Olt şi MS, primim şi ne ajutăm colegii din Gorj şi din Râmnicu Vâlcea care nu secţie de chirurgie plastică, îi ajutăm pe colegii din Craiova pentru a-i degreva de cazurile cu arsuri sub 30%, iar rata de vindecare şi de ameliorare a persoanelor arse care ajung la spitalul nostru este una foarte bună", a spus Rotea.
În privinţa unor eventuale infecţii pe care le-ar fi avut pacienta transferată de la Slatina la Braşov şi apoi la Iaşi, Rotea a susţinut că la Slatina, din probele recoltate de la nivelul plăgilor arse, probele au fost negative. El a admis că pacienta avea klebsiella pneumonia, însă nu la nivelul plăgilor ci în probele recoltate în ATI la nivel rectal.
Managerul SJU Slatina a menţionat că nu a fost anunţat despre vreun control în spital de la Ministerul Sănătăţii sau de la altă instituţie, privind cazul pacientei cu arsuri transferată la Braşov şi apoi la Iaşi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.