Managementul furiei: 10 sfaturi pentru a-ți tempera nervii


Te deranjează când cineva îți taie calea în trafic? Presiunea arterială se transformă în rachetă când copilul tău refuză să coopereze? Furia este o emoție normală și chiar sănătoasă - dar este important să o abordăm într-un mod pozitiv. Furia necontrolată poate influența atât sănătatea, cât și relațiile.

Luați în considerare aceste 10 sfaturi simple de gestionare a furiei, de la Clinica Mayo

1. Gândește-te înainte de a vorbi

Pe moment, este ușor să spui ceva ce vei regreta mai târziu. Luați câteva momente pentru a vă colecta gândurile înainte de a spune ceva - și permiteți celorlalți implicați în situație să facă la fel.

2. După ce te-ai liniștit, exprimă-ți furia

De îndată ce te gândești clar, exprimă-ți frustrarea într-un mod asertiv, dar neconfrontațional. Afirmați-vă preocupările și nevoile în mod clar și direct, fără a-i răni pe ceilalți.

3. Faceți exerciții fizice

Activitatea fizică poate ajuta la reducerea stresului care vă poate determina să vă supărați. Dacă simțiți cum mânia vă crește, mergeți la o plimbare, alergați rapid sau petreceți ceva timp făcând alte activități fizice plăcute.

4. Luați o pauză (time out)

Pauzele (time out) nu sunt doar pentru copii. Acordați-vă pauze scurte în perioadele din zi care tind să fie stresante. Câteva momente de timp liniștit v-ar putea ajuta să vă simțiți mai bine pregătiți pentru a face față lucrurilor fără a vă irita sau supăra.

5. Identificați soluțiile posibile

În loc să vă concentrați pe ceea ce v-a enervat, lucrați la rezolvarea problemei. Camera dezordonată a copilului tău te înnebunește? Închideți ușa. Partenerul tău întârzie la cină în fiecare seară? Programează mesele mai târziu seara - sau acceptă să mănânci singur de câteva ori pe săptămână. Reamintește-ți că furia nu va rezolva nimic și ar putea doar să înrăutățească.

6. Folosiți cuvântul „eu"

Pentru a evita criticarea sau acuzațiile - care ar putea crește doar tensiunea - folosiți declarații („eu") pentru a descrie problema. Fii respectuos și specific. De exemplu, spuneți: „Eu sunt supărat că ați plecat de la masă fără să vă oferiți să ajutați la strâns" în loc de „Nu faceți niciodată treburile casnice".

7. Nu ține ranchiună

Iertarea este un instrument puternic. Dacă permiteți furiei și altor sentimente negative să aglomereze sentimente pozitive, s-ar putea să vă înnecați în propria amărăciune sau să aveți sentimentul de nedreptate. Dar dacă poți ierta pe cineva care te-a supărat, amândoi ai putea învăța ceva din situație și îți vei consolida relația.

8. Folosiți umorul pentru a elibera tensiunea

Umorul poate ajuta tensiunea difuză. Folosiți umorul pentru a vă ajuta să înfruntați ceea ce vă enervează și, eventual, orice așteptări nerealiste pe care le aveți cu privire la modul în care ar trebui să meargă lucrurile. Evitați sarcasmul, totuși - poate răni sentimentele și înrăutățește lucrurile.

9. Practică modalități de relaxare

Când temperamentul tău eșuează, pune-ți abilitățile de relaxare la treabă. Faceți exerciții de respirație profundă, imaginați-vă o scenă relaxantă sau repetați un cuvânt sau o expresie calmantă, cum ar fi „totul e bine". De asemenea, ai putea să asculți muzică, să scrii într-un jurnal sau să faci câteva poziții de yoga - orice trebuie pentru a încuraja relaxarea.

10. Știi când să cauți ajutor

Controlul furiei este o provocare pentru toți. Căutați ajutor pentru probleme de furie dacă furia dvs. pare scăpată de control și vă determină să faceți lucruri pe care le regretați sau îi răniți cei din jurul vostru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel