Mamografiile, înlocuite. Cancerul de sân ar putea fi detectat cu ajutorul unui test de transpirație. Au o acuratețe de 98%

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
mamografiile - FOTO: Freepik
mamografiile - FOTO: Freepik

Mamografiile ar putea fi înlocuite. Un test revoluționar este dezvoltat de oamenii de știință.

Mamografiile ar putea fi înlocuite cu un test care poate fi realizat acasă. Degetele pot fi un indicator al cancerului de sân. Un nou studiu sugerează că un test pionieristic de depistare a transpirației din vârful degetelor, efectuat de acasă, ar putea înlocui testele dureroase de depistare a cancerului de sân

Transpirația degetului permite oamenilor de știință să detecteze cancerul de sân cu o precizie de 98%. Metoda ar putea înlocui în cele din urmă mamografiile, odată ce pistele vor fi progresat.

Cum funcționează testele

Un nou studiu sugerează că testele pioniere de transpirație efectuate de la domiciliu ar putea înlocui testele dureroase de depistare a cancerului de sân.

Profesorul Simona Francese a descoperit că sudoarea de pe degetul unei persoane le poate permite oamenilor de știință să marcheze prezența cancerului de sân cu o precizie de 98%, datorită proteinei pe care o conține.

În ultimii 15 ani, expertul a lucrat alături de poliție la o metodă de colectare a informațiilor din amprentele lăsate la locul crimei și, astfel, a descoperit tehnica de detectare a cancerului.

Vezi și: Ce se întâmplă când îți faci suc sau smoothie la blender. Lygia Alexandrescu: Sucurile ZERO zahăr sunt o mare păcăleală! O vâlvătaie mare de glicemie. Lucurile nu rămân nepedepsite

Pe baza unui studiu efectuat pe 15 femei, aceștia au descoperit că această metodă simplă poate detecta boala și gravitatea acesteia și că este nevoie doar ca persoana să își amplaseze vârful degetelor pe o placă de probă.

O echipă de cercetători de la Universitatea Sheffield Hallam, care a lucrat cu profesorul Francese, a concluzionat că, în timp, acest procedeu ar putea înlocui mamografiile, odată ce va fi supus unor teste mai ample.

Cum se efectuează mamografiile

În prezent, în timpul mamografiilor, un tehnolog va poziționa sânul unei persoane între două plăci de plastic și va comprima plăcile pentru a face o radiografie.

NHS recomandă ca screeningul mamar să fie adesea incomod și uneori dureros pentru unele persoane. Compresiile durează câteva secunde până la terminarea lor, iar programarea în sine se face de obicei în aproximativ 20 de minute.

Vezi și: Motivația zilei: Ce să nu mai faci niciodată când te cerți

Care este acuratețea testelor revoluționare

Noua metodă le oferă pacientelor posibilitatea de a face testele în confortul propriei case, în loc să se deplaseze la spital și să facă testele dureroase.

O placă de colectare a probelor de aluminiu poate fi trimisă oamenilor la fiecare câțiva ani.

”Analizând moleculele care ne spun sexul individului, am dat peste unele molecule - proteine mici și peptide - care sunt, de asemenea, indicate ca potențiali biomarkeri ai cancerului de sân”, a expicat profesorul Francese, potrivit Daily Mail.

Modul în care funcționează metoda constă în faptul că amprenta unei persoane va fi stropită cu un strat chimic și plasată într-un spectrometru de masă - unde proba de transpirație este transformată într-un gaz cu ajutorul unui laser puternic.

Odată ce se face acest lucru, oamenii de știință pot evalua diferitele proteine, ceea ce duce la un profil molecular care oferă un marker precis al cancerului de sân.

Vezi și: Uleiul cu efect decongestionant și somnifer. Care mai sunt beneficiile acestuia și cine are contraindicații în utilizare

Dintre cele 15 femei prezente la studiu, cinci aveau noduli benigni necanceroși, cinci aveau cancer de sân în fază incipientă și alte cinci aveau cancer de sân metastatic care se răspândise în tot corpul.

”Dar datele pe care le avem până acum sunt foarte promițătoare. Dacă va fi validat și se va dovedi că funcționează în cadrul altor teste, are un potențial uriaș”, a precizat profesorul Lynda Wyld, lector la Universitatea Sheffield și chirurg oncolog la Doncaster Royal Infirmary, autor al studiului.

Echipa lor lucrează, de asemenea, pentru a afla dacă aceeași tehnică ar putea fi folosită pentru alte variante de cancer - inclusiv pentru cancerul de prostată, potrivit studiului care a fost publicat în revista Scientific Reports.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel