Nu este un secret că fiecare dintre noi se îndreaptă către "doctor Google" atunci când simțim vreo durere sau când avem impresia că avem un simptom ciudat sau că suferim de o anumită boală.
De multe ori ne diagnosticăm singuri, fără să ne dăm seama când de rău e să o facem.
Recent, Cabral a fost întrebat care a fost cel mai grav diagnostic pe care și l-a pus singur, iar celebrul prezentator a povestit despre un moment cu mama sa, care s-a diagnosticat singură din cauza unei cărți.
"Mama e șefa diagnosticelor. Mi-a zis: Mamă, am edemul lui Quincke, sună repede la 112, mi-e rău!"
"Mama e șefa diagnosticelor. Mama a primit prin 2005 -2006 un almanah medical. Mulți oameni au acasă un dicționar cu medicamente, în sfârșit, dar mama a primit un almanah cu toate boalele pământului. Și la un moment dat eram în Buftea, filmam și sună telefonul și zice mama: Mamă, am edemul lui Quincke, sună repede la 112 că eu nu prind linie, mi-e rău!
Eu prost de mic, sun la 112! Eu am zis că mama a crescut totuși doi copii, unul Doamne ferește și unul, sorămea, Doamne ajută... am zis că e serios.
Și am sunat la 112, bună ziua, bună ziua, numele meu este, mama mea are Edemul lui Quincke și este acasă, se simte rău. Cum adică se simte rău? Se sufocă! Eu am zis ce mi-a zis mama.
Eu în timpul ăsta am plecat de la filmare din Buftea și dăi spre casă, spre Berceni, din Nord spre Sud, ca orice sărac care se întoarce către casă.
Mă sună de la salvare, zice că nu găsește adresa, sun la un vecin, iese un vecin, vine alt vecin... a fost nenorocire. Efectiv nenorocire! Era perioada aia în care erau patru salvări și două stricate. Bă băiatule, ajung acasă și mama cu fundul pe bordură, vorbea cu domnii de la ambulanță.
Eu ajung acasă, tot transpirat, alb la față... dacă pot spune așa și mă ia ăla de la salvare de-o parte și zice: Ăăă, mama dumneavoastră... când a fost diagnosticată cu Quincke?
Zic: Nu știu, așa mi-a zis ea la telefon!
Zice: Bine, luați-i almanahul ăla medical, că o să sune încontinuu!
"De la almanahul ăla medical ni s-au tras foarte multe belele, am murit de câteva ori până acum"
Bă, edemul lui Quincke ăsta, Doamne ferește de așa ceva, este o treabă că începi să te sufoci și duce la deces. Dar e grad medical condiție zero, adică oamenii ăia au rupt salvarea să ajungă la mama, mama care citise cu o seară înainte de edemul lui Quincke. Oamenii normali citesc niște cărți, oamenii normali citesc Biblia seara, mama a luat almanahul medical și se uita acolo: Ia să vedem, ce aș putea să mai fac?!
Și când a intrat salvarea în casa, mama începusă să le recite, că reținuse toate simptomele de la edemul lui Quincke. Ăștia se uitau la ea și ziceau: Doamnă, dar parcă nu le aveți.
Mama zicea: respirație îngreunată, puls agitat...
Ei, de la almanahul ăla medical ni s-au tras foarte multe belele, pentru că pe rând, nu știu ce a fost în familia mea, am avut simptomele și am murit de câteva ori, pe rând, de câteva ori fiecare", a povestit Cabral, într-o intervenție la radio.
Ce este Edemul lui Quincke
Angioedemul sau edemul Quincke este o maladie caracterizata de o inflamație rapidă a pielii, țesutului subcutanat, țesuturilor mucoase și submucoase.
Este o boală similară urticariei și poate fi observată o extravazare dermică de lichid, ce conduce la edem localizat. Umflarea se întâmplă din cauza acumulării de lichid și tinde să afecteze zonele libere de țesut, în special fața și gâtul, precum și membrele și organele genitale.
Factorii de risc pentru edemul lui Quincke
- ați avut urticarie sau angioedem înainte
- aveți alte reacții alergice
- aveți o tulburare asociată cu urticarie și angioedem, cum ar fi lupusul, limfomul sau boala tiroidiană
- aveți un istoric familial de urticarie, angioedem sau angioedem ereditar.
Care sunt complicațiile edemului lui Quincke
Cea mai periculoasă complicație a angioedemului este umflarea gâtului și a căilor respiratorii.
Dacă situația se agravează și nu se intervine la timp, afectarea gâtului duce la asfixiere și produce următoarele semne:
- întreruperea bruscă a respirației
- stare de leșin
- amețeli
- colaps.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.