Malaria, transmisă mai degrabă de femele țânțar?

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Țânțar
Țânțar

Malaria s-ar transmite mai degrabă de către țânțarii de sex feminin, susține un studiu recent.

Malaria, țânțar. Cercetători de la la Imperial College London și Institutul Wellcome Sanger susțin, într-un studiu, că țânțarii de sex feminin care s-au împerecheat sunt mai predispuși să transmită paraziți ai malariei decât femelele virgine. Cercetarea lor a fost publicată recent în jurnalul PLOS Pathogens.

În noul studiu, echipa – din care au făcut parte de Farah Dahalan de la Imperial College London și Mara Lawniczak de la Institutul Wellcome Sanger - au investigat impactul atât al împerecherii, cât și al nivelurile de hormon 20-hidroxecdysone (20E) asupra susceptibilității țânțarilor femele la parazitul Plasmodium falciparum.

Malaria reprezintă o boală transmisă de țânțari, cauzată de parazitul Plasmodium falciparum, care ucide peste 400.000 de oameni și infectează peste 200 de milioane de oameni pe plan mondial anual.

"Măsurile de control vectorial existente se bazează pe susceptibilitatea continuă a țânțarului la diverse insecticide, dar rezistența a evoluat la toate cele patru clase de insecticide utilizate în prezent, iar noile strategii de control vectorial, inclusiv strategii care vizează reproducerea, sunt extrem de necesare. Mai multe specii de Anopheles sunt responsabile pentru majoritatea transmiterii în Africa, unde boala provoacă cea mai mare morbiditate. La țânțarii Anopheles, nivelurile de hormon 20-hidroxecdysone (20E) la femei pot fi influențate de doi factori majori: alimentarea cu sânge și împerecherea", se arată pe sciencedaily.

Studiul, AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel