Este concluzia unui studiu (link direct studiu) publicat de Ziua Mondială a Diabetului în European Journal of Preventive Cardiology, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).
„Cel mai șocant rezultat al studiului nostru a fost că marea majoritate a pacienților (93%) cu diaber de tip 2 au avut un risc ridicat sau foarte mare de evenimente fatale în deceniul trecut. Jumătate dintre pacienții din grupul cu risc foarte mare nu aveau antecedente de boli de inimă, ceea ce înseamnă că nu primeau medicamente pentru prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale”, a declarat autorul studiului, Dr. Manel Mata-Cases, medic generalist la Institutul Catalan al Sănătate din Sant Adrià de Besòs
„Din câte știm, acest studiu, care a fost efectuat pe aproape 375.000 de persoane dintr-o bază de date de populație bine validată ilustrează situația din regiunea Mării Mediterane pentru prima dată. În mod tradițional, riscul cardiovascular în regiune a fost mai mic decât în centrul și nordul Europei sau decât în SUA; prin urmare, rezultatele noastre ar trebui să genereze îngrijorare și un apel la acțiune pentru a preveni infarcturile și accidentele vasculare cerebrale la persoanele cu diabet de tip 2 gestionate în îngrijirea primară”, a adăugat el.
Riscul, mai mare la bărbați
Acesta a fost un studiu transversal care a folosit Sistemul de Informații pentru Dezvoltarea Cercetării în Asistența Primară (SIDIAP), care include 74% din populația totală din Catalonia, Spania. Baza de date SIDIAP conține informații anonime, longitudinale, despre pacienți, extrase din sistemul electronic de evidență medicală (e-CAP) utilizat de toți furnizorii de sănătate primari din Catalonia.
Populația studiată era formată din 373.185 de persoane cu vârsta de 18 ani și peste, care aveau un diagnostic de diabet de tip 2 până la 31 decembrie 2016. Vârsta medie a fost de 70,1 ani și 45,2% au fost femei. Aproximativ 72% au avut tensiune arterială crescută, 45% erau obezi, 60% aveau colesterol seric ridicat și 14% erau fumători.
Cercetătorii au calculat probabilitatea ca fiecare participant să aibă un infarct fatal sau un accident vascular cerebral în decurs de 10 ani, folosind categorii din ghidurile ESC privind diabetul și bolile cardiovasculare. Cele trei categorii sunt: risc foarte mare (peste 10%), risc ridicat (între 5 % și 10%) și risc moderat (sub 5%).
Pentru a fi clasificați ca având un risc foarte mare, pacienții trebuie să fi avut boli cardiovasculare (de exemplu atac de cord sau accident vascular cerebral anterior) sau alte afecțiuni care le amenință sănătatea, cum ar fi insuficiența renală sau cel puțin trei factori de risc cardiovascular (vârstă mai înaintată, tensiune arterială crescută, colesterol seric ridicat, fumat, obezitate).
Peste jumătate dintre participanți (53,4%) au avut un risc foarte mare de evenimente fatale. Această observație a fost mai frecventă la bărbați (55,6%) decât la femei (50,7%). Aproximativ 39,6% au fost clasificați ca fiind cu risc ridicat și doar 7% au avut un risc moderat de a muri din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral în decurs de 10 ani.
Dr. Mata-Cases a concluzionat: „Comportamentele sănătoase reprezintă piatra de temelie a prevenirii bolilor cardiovasculare și trebuie combinate cu controlul glicemiei, colesterolului seric și al tensiunii arteriale. Medicii de familie și asistenții medicali ar trebui să cadă de acord cu pacienții în ceea ce privește obiectivele tratamentului, având în vedere caracteristicile și preferințele acestora”.
Sfaturi despre stilul de viață pentru pacienții cu diabet zaharat:
Renunțați la fumat!
Reduceți aportul de calorii pentru a reduce greutatea corporală excesivă!
Adoptați o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline și / sau nuci!
Evitați alcoolul!
Faceți activitate fizică moderată până la viguroasă timp de cel puțin 150 de minute pe săptămână!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.