După scandalul Hexipharma din urmă cu câțiva ani, toate spitalele din România au schimbat dezinfectanții. Nu spunem că cei de dinainte ar fi fost buni sau perfecți, dar cei folosiți acum dau sigur probleme serioase și cresc pericolul la care sunt expuși, prin natura meseriei, medici, asistente, infirmiere.... Obligați fiind de regulile și ghidurile după care își fac meseria, să se dezinfecteze la fiecare manevră de pe care o fac, mulți medici de spital se trezesc cu arsuri și răni pe mâni.
Povestea dureroasă din spatele unei fotografii
Exemplul concludent este fotografia de mai sus, postată de Dr. Laura Zarafin, medic specialist Anestezie-Terapie Intensivă la Spitalul Clinic Colentina din București, pe pagina sa de Facebook.
Fotografia, intitulată simplu, dar extrem de elocvent, „Medic 'nespălat' pe mâini", spune de fapt povestea dezinfectanților folosiți în spitalele românești. Atât de puternici, încât ard, la propriu, mâinile medicilor. Care se luptă, după cum veți afla, ani de zile ca să scape de aceste boli de piele.
„Trăiasca dezinfectații... Mi-e dor de vremurile când apa și săpunul erau suficiente și apreciam microflora tegumentară normală", comentează o doctoriță.
„Un an întreg m-am căutat pentru o eozinofilie imensă ... mi-am făcut zeci de investigații sofisticate, inclusiv genetice (pe banii mei ), nimic nu se potrivea cu nimic. Un distins profesor de la hematologie Fundeni, după ce s-a uitat pe dosarul impresionant de analize, mi-a mai făcut imediat una – ieșind normală, m-a sfătuit să aștept, să nu mai intru în panică și să îmi repet leucograma nu din 2 în 2 zile, ci la 3 luni. Un diagnostic nimeni nu mi-a putut pune, fiindcă toate investigațiile erau ok, însă eozinofilia era la valori uriașe ( ca în sindrom eozinofilic idiopatic)... Totul a durat un an. S-au schimbat substanțele dezinfectante, nu îmi mai amintesc din care motiv ... habar nu am dacă ele au fost cauza, însă am acum o leucogramă perfectă ... who knows !?", o completează o colegă de breaslă.
Riscul de boli profesionale crește
De parcă nu ar fi suficient că, în mod normal și prin natura meseriei, medicii, asistentele și infirmierele dintr-un spital sunt expuși unui risc de a contacta tot felul de boli infecțioase de la pacienții pe care îi tratează, aceste răni nu fac decât să crească pericolul.
„Da, așa este, am și eu, sunt groznic de dureroase când se rup. De la soluțiile de spălat pentru chirurgi. Plâng după soluția de spălat mâini cu Betadine de la Heximed, Hexifarm, nu mai știu. Era belea, aveam mâinile ca la 18 ani, deși eu eram cea care spăla și intrumentarul și câmpurile chirurgicale (niște biete tifoane, atâta am, dar curate, sterile). De doi ani mă lupt cu rănile astea și mi-e frică să nu mă contaminez cu HVB< HVC< HIV. Mie îmi curge sânge din ele când crapă, și îmi iau gicemia din răni. Am crezut că diabetul insulinonecesitant mi le-a agravat, dar văd că multă lume medicală are așa ceva. Acum am și pe picioare”, explică o a treia doctoriță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.