Mai multă vitamina D poate încetini progresia diabetului de tip 2 la pacienții nou diagnosticați și la cei cu prediabet, sugerează un studiu publicat în Jurnalul European de Endocrinologie.
Cercetătorii susțiun că suplimentarea cu doze mari de vitamina D poate îmbunătăți metabolismul glucozei și ar ajuta la prevenirea dezvoltării și progresiei diabetului.
Unele studii au demonstrat o asociere între nivelurile scăzute ale vitaminei D și un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2, dar nu au vorbit de vreo îmbunătățire a funcției metabolice. Însă este încă incert dacă mai multă vitamina D ar avea vreun efect benefic la pacienții cu prediabet sau cu diabet nou diagnosticat, în special la cei cu niveluri scăzute de vitamina D, informează sciencedaily.
Vitamina D, diabet: ce zice un studiu recent
Medicul Claudia Gagnon și colegii săi de la Université Laval din Quebec au analizat într-o cercetare efectul suplimentării cu vitamina D asupra metabolismului glucozei la pacienții nou diagnosticați cu diabet zaharat tip 2 sau identificați ca având risc crescut de a dezvolta această afecțiune.
S-au măsurat markerii funcției de insulină și ai metabolismului glucozei înainte și după 6 luni de la administrarea de mari doze de vitamina D, adică de 5-10 ori doza recomandată. 46% dintre participanții la studiu aveau niveluri scăzute de vitamina D la începutul studiului, iar suplimentarea cu vitamina D le-a îmbunătățit semnificativ acțiunea insulinei în țesutul muscular.
Claudia Gagnon susține că e neclar ce anume a dus la aceste îmbunătățiri în metabolismul glucozei: "Acest lucru s-ar putea datora faptului că îmbunătățirile funcției metabolice sunt mai greu de detectat la cei cu boală pe termen lung sau că este nevoie de un timp mai lung de tratament pentru a vedea beneficiile".
Aceasta susține că e nevoie de studii suplimentare, însă până atunci, sfatul ei a fost: "aș sugera ca recomandările curente privind suplimentarea cu vitamina D să fie urmate".
Diabetul de tip 2 este o boală des întâlnită care duce la leziuni ale nervilor, orbire și insuficiență renală.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.