Mahmureala și efectele sale nocive. Cât durează, de fapt. 6 metode să scapi de mahmureală

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mahmureala - Foto: Freepick @syda_productions @karlyukav
Mahmureala - Foto: Freepick @syda_productions @karlyukav

Mahmureala este o afecțiune cu care se confruntă persoanele care au consumat alcool în exces.

Mahmureala poate fi cauzată de mai mulți factori, dar alcoolul este vinovatul evident. Dar nu este întotdeauna alcoolul în sine. Efectele sale diuretice sau de deshidratare provoca de fapt, cele mai multe simptome de mahmureală.

Substanțele chimice numite congeneri pot provoca, de asemenea, mahmureală mai intensă.

Mahmureala și efectul alcoolului

Alcoolul are o gamă largă de efecte asupra corpului, dintre care multe contribuie la simptomele de mahmureală.

Unele dintre acestea includ:

Deshidratare. Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că te face să urizeni mai des. Ca atare, este mai ușor să te deshidratezi atât în timpul, cât și după ce ai băut. Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale durerilor de cap, amețelilor și, desigur, setei.

Efecte gastro-intestinale

Alcoolul provoacă iritații și crește producția de acid în sistemul digestiv. În funcție de cât de mult bei, alcoolul poate, de asemenea, să accelereze sau să încetinească trecerea materiei alimentare prin tractul gastro-intestinal. Aceste efecte sunt asociate cu greață, vărsături, și diaree.

Dezechilibru electrolitic

Consumul de alcool afectează nivelul de electrolit al organismului. Dezechilibrele electrolitice pot contribui la dureri de cap, iritabilitate și slăbiciune.

Efectele sistemului imunitar

Consumul de alcool vă poate afecta sistemul imunitar. O gamă largă de simptome mahmureală, inclusiv greață, scăderea poftei de mâncare, și incapacitatea de a se concentra pot fi legate de modificări temporare ale funcției sistemului imunitar cauzate de alcool.

Glicemie scăzută (hipoglicemie)

Consumul de alcool limitează producția de zahăr (glucoză) în organism. Glicemia scăzută este asociată cu oboseală, amețeli și iritabilitate.

Vasele de sânge dilatate (vasodilatație)

Când bei, vasele de sânge se lărgesc. Acest efect, cunoscut sub numele de vasodilatație, este asociat cu dureri de cap.

Dificultatea de a dormi

Deși consumul de alcool în exces vă poate face să vă simțiți somnoros, de asemenea, previne somnul de înaltă calitate și vă poate face să vă treziți noaptea. A doua zi, s-ar putea să vă simțiți mai somnolent decât de obicei.

Aceste simptome variază de la o persoană la alta și pot varia în intensitate de la ușoară la severă. Uneori, sunt suficiente pentru a vă afecta întreaga zi.

Sunt unii oameni mai susceptibili de a dezvolta o mahmureală

Pentru unii oameni, chiar și o cantitate mică de băutură alcoolică poate declanșa o stare de mahmureală, arată Healthline.

Deci, de ce sunt anumite persoane mai predispuse la mahmureala? O varietate de factori pot crește riscul.

Acestea includ:

- Personalitate

Anumite trăsături de personalitate îţi pot influenţa simptomele mahmureala. De exemplu, un studiu recent sugerează că persoanele care sunt timide sunt mai susceptibile de a experimenta anxietate atunci când au consumat alcool în exces.

- Factori genetici

Printre persoanele care au o anumită variație genetică, o cantitate mică de băutură poate provoca înroșirea feței, transpirație sau chiar vărsături. Având un istoric familial de tulburare de consum de alcool, de asemenea, afectează modul în care corpul tău procesează alcoolul.

- Starea de sănătate

Potrivit unui studiu recent, mahmureala a fost asociată cu starea de sănătate mai precară.

- Vârstă

Rezultatele unui studiu din 2013 și ale unui alt studiu din 2015 sugerează că persoanele mai tinere sunt mai susceptibile de a experimenta mahmureala mai severă.

- Sex

Unele cercetări sugerează că femeile sunt mai susceptibile de a experimenta mahmureala mai mult decât bărbații.

Alte comportamente asociate cu consumul de alcool. Fumatul țigărilor, consumul de droguri pot exacerba o mahmureală.

Mahmureala, cât durează

Mahmureală tind să dispară pe cont propriu, de obicei în termen de 24 de ore. Cu toate acestea, progresia și severitatea simptomelor în timp pot varia de la o persoană la alta.

De exemplu, participanții care au raportat simptome de stomac au fost mai predispuși să experimenteze o mahmureală care a urmat o curbă inversată în formă de U, simptomele atingând un vârf în jurul amiezii și s-au diminuat seara.

Acest lucru sugerează că diferite simptome mahmureala pot apărea și se estompeze la momente diferite.

Mahmureala, cum să o ameliorați

Timpul este, în general, cel mai bun leac pentru o mahmureală. În timp ce așteptați, este posibil să descoperiți că următoarele sfaturi vă vor ajuta să depășiți mahmureala:

Rehidratați-vă

Cantitatea de apă pe care trebuie să o bei atunci când ești mahmur depinde, de obicei, de cât de mult ai băut cu o seară înainte. Ca regulă generală, umpleți o sticlă mare de apă și luați o înghițitură la fiecare câteva minute. Continuați să beți într-un ritm constant toată ziua și în următoarea. De asemenea, puteți încerca să beți suc, o băutură sportivă sau ceai din plante.

Mănâncă ceva

Alimentele care conţin carbohidraţi pot ajuta la stabilizarea glicemiei şi la reglarea unui stomac deranjat. Începeți încet. Dacă simțiți greață, optați pentru ceva simplu, cum ar fi o banană, pâine prăjită sau biscuiți.

Luați un antiacid

Un antiacid poate oferi ajutor pentru un stomac deranjat. Pentru a vă liniști stomacul în mod natural, încercați să adăugați o lingură de ghimbir proaspăt ras la puțină apă fierbinte.

Refaceți electroliții

Lichidele bogate în sodiu vă pot ajuta să vă echilibrați nivelul de electroliți, vizând simptome precum dureri de cap și amețeli. Consumați supă pentru a vă reface nivelul de sodiu.

Dacă este necesar, luați un antialgice. Pentru dureri de cap rele, un medicament antiinflamator ar putea avea efecte benefice.

Du-te înapoi la culcare

Simptomele de mahmureală sunt adesea mai rele din cauza lipsei de somn. Dacă puteți, încercați să dormiți mai mult sau să luați un pui de somn mai târziu în a doua zi. Cu câteva ore în plus de odihnă, s-ar putea să descoperiți că simptomele dispar.

Luați în considerare vitaminele și suplimentele

Vitaminele și produsele naturale pot ajuta cu unul sau mai multe simptome de mahmureală.

Cum să preveniți mahmureala viitoare

Prevenirea este cel mai bun tratament pentru o mahmureală. Data viitoare când intenționați să beți, încercați următoarele:

Mănâncă o masă bogată în carbohidrați. Având o masă bogată în carbohidrați, cum ar fi orez brun sau paste făinoase, vă poate ajuta să încetiniți rata cu care alcoolul este absorbit în sânge. Acest lucru poate preveni simptomele mahmureala a doua zi.

Optează pentru băuturi de culoare deschisă. Alegeți băuturi care sunt de culoare clară, care tind să fie mai mici în congeneri. Băuturile mai ușoare sunt mai puțin susceptibile de a duce la mahmureală severă.

Evitați băuturile carbogazoase. Băuturile carbogazoase sau acidulate accelerează rata de alcool care este absorbită în sânge, ceea ce ar putea contribui la simptomele mahmureala în dimineaţa următoare.

Evitați țigările. Fumatul îți afectează hidratarea, sistemul imunitar și calitatea somnului, lăsându-te cu o mahmureală mai intensă.

Bea suficientă apă. Bea apă în mod constant pe tot parcursul nopții. Încercați să aveți un pahar între fiecare băutură și un alt pahar înainte de a merge la culcare.

Cunoaște-ți limita. Dacă știți că cinci sau șase băuturi vor duce la o mahmureală, găsiți modalități de a limita cantitatea pe care o beți.

Dormi suficient

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel