Vezi și: Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Un organism sănătos are nevoie de un echilibru corect de vitamine și minerale pentru a funcționa optim. Acești micronutrienți esențiali susțin imunitatea, metabolismul, sănătatea oaselor și funcțiile cognitive, prevenind totodată numeroase afecțiuni. Cu toate acestea, studiile arată că multe persoane nu consumă suficiente substanțe nutritive esențiale, cum ar fi magneziul, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății pe termen lung.
Magneziul, ușor de inclus în dietă
Dr. Pamela Mason, consultant pentru ADACT Medical, subliniază importanța acestui nutrient, care este ușor de inclus în alimentație, fie prin dietă, fie prin suplimente.
"Magneziul este necesar pentru formarea a peste 300 de enzime din organism, esențiale pentru eliberarea de energie din alimente. De asemenea, joacă un rol crucial în menținerea echilibrului electrolitic, sinteza proteinelor și sănătatea sistemului nervos", explică Dr. Mason, potrivit Surrey Live.
Vezi și: Poliovirusul în apele uzate, identificat în cinci țări europene. Comunitățile nevaccinate, la risc
Magneziu - FOTO: Freepik@adisakshutter
Carențele de magneziu, o problemă tot mai mare
Un raport recent al UK National Diet and Nutrition Survey arată că o proporție semnificativă a populației nu atinge necesarul minim de magneziu:
- 40% dintre tinerii între 11 și 18 ani
- 12% dintre adulții între 19 și 64 de ani
- 13% dintre persoanele peste 65 de ani
În rândul femeilor, aceste procente sunt chiar mai ridicate pentru adolescenți, ajungând la 47%.
LRNI (Lower Reference Nutrient Intake) reprezintă cantitatea minimă necesară pentru un număr mic de persoane cu cerințe nutriționale reduse, ceea ce înseamnă că majoritatea populației ar trebui să consume mai mult decât acest nivel pentru o sănătate optimă.
Legătura dintre magneziu și prevenirea bolilor grave
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud a descoperit o legătură directă între deficitul de magneziu și creșterea nivelului de homocisteină, un aminoacid genotoxic.
Nivelurile ridicate de homocisteină pot deteriora ADN-ul și sunt asociate cu un risc crescut de boli grave, precum:
- Alzheimer
- Parkinson
- Afecțiuni gastrointestinale
- Diverse tipuri de cancer
- Diabet
Aceste descoperiri adaugă un motiv suplimentar pentru a ne asigura că aportul de magneziu este suficient pentru protejarea sănătății pe termen lung.
Cum ne asigurăm aportul optim de magneziu
Conform NHS, necesarul zilnic de magneziu este de:
- 300 mg pentru bărbații adulți (19-64 ani)
- 270 mg pentru femeile adulte (19-64 ani)
Vezi și: Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Printre cele mai bune surse alimentare de magneziu se numără:
- Legumele cu frunze verzi (spanac, kale)
- Cerealele integrale
- Fasolea și leguminoasele
- Carnea de vită și puiul
- Nucile și semințele
- Ciocolata neagră cu conținut ridicat de cacao
Suplimentele, o soluție pentru dietele dezechilibrate
Majoritatea oamenilor ar trebui să își procure magneziul din alimentație, însă dietele restrictive sau dezechilibrate pot necesita suplimentare. De asemenea, anumite afecțiuni sau tratamente medicamentoase pot afecta absorbția acestui mineral, caz în care suplimentele pot fi utile.
"Un supliment de multivitamine și multiminerale care conține magneziu poate ajuta la compensarea eventualelor carențe, mai ales în cazul persoanelor cu un aport insuficient din alimentație", concluzionează Dr. Mason.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.