Lupus: o boală autoimună complexă. Motivul pentru care sistemul imunitar țintește țesuturile sănătoase

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Lupus Foto: Freepik
Lupus Foto: Freepik

Află mai multe despre această afecțiune autoimună, de la simptome la tratament și care sunt factorii de risc.

Lupusul este o afecțiune autoimună care provoacă simptome în tot corpul, de la ușoare până la cele care pun viața în pericol. Cel mai frecvent tip este lupusul eritematos sistemic (LES), dar există și alte tipuri, în funcție de partea afectată a corpului. Lupusul poate fi, de asemenea, cutanat, indus de medicamente sau neonatal. Este adesea folosit pentru a se referi la un anumit tip de afecțiune.

Lupusul eritematos (LES) este o formă severă de lupus care afectează 70% din cazuri și poate provoca inflamații în diferite organe și sisteme. Poate fi de la ușoară la severă și poate afecta pielea, articulațiile, plămânii, rinichii, sângele și inima.

Lupusul eritematos discoid (DLE) este un tip de lupus cutanat care afectează doar pielea și apare sub forma unor leziuni circulare, de obicei pe scalp și pe față. Aceste leziuni pot deveni roșii, groase, solzoase sau pot duce la cicatrizarea și decolorarea pielii.

Lupusul eritematos subacut cutanat se referă la leziuni cutanate pe părțile corpului expuse la soare, care nu provoacă cicatrici, dar pot cauza decolorarea pielii.

Lupusul indus de medicamente (DIL) rezultă în urma utilizării pe termen lung a anumitor medicamente, cu simptome similare celor din LES, dar adesea mai puțin severe. Peste 100 de medicamente au fost identificate ca fiind cauze potențiale ale DIL.

Lupusul neonatal poate afecta nou-născuții dacă părintele lor biologic transmite anticorpii pentru lupus sau sindromul Sjögren prin placentă în timpul sarcinii. La naștere, sugarii pot avea erupții cutanate, probleme hepatice și un număr scăzut de celule sanguine. Simptomele cutanate dispar, de obicei, în câteva săptămâni, dar unii sugari pot avea un bloc cardiac congenital, care este o complicație mai gravă și poate necesita un stimulator cardiac.

Vezi și: Pot ciupercile să fie un înlocuitor pentru proteinele de origine animală? Impactul micoproteinei asupra nivelului de colesterol

Simptome

Lupusul este o boală inflamatorie cronică care poate provoca diverse simptome, inclusiv erupții malare, erupții discoide, fotosensibilitate, ulcere orale sau nazale, artrită nerezistentă, pericardită sau pleurită, tulburări renale, tulburări neurologice, tulburări hematologice, tulburări imunologice și ANA pozitiv. Simptomele lupusului apar de obicei în timpul crizelor, cu perioade de remisiune între crize.

Femeile pot prezenta simptome precum căderea părului, sensibilitate la lumina soarelui, afte bucale, artrită și erupție malară. Bărbații sunt mai puțin susceptibili de a avea lupus, dar pot prezenta simptome mai severe, cum ar fi complicații cardiovasculare, hemogramă scăzută, scădere în greutate, complicații renale și dureri în piept.

Lupusul poate afecta și alte sisteme ale corpului, cum ar fi rinichii, plămânii, sistemul nervos central, vasele de sânge, compoziția sângelui și inima. Boala de rinichi poate duce la umflarea picioarelor, picioarelor și a feței, urinare frecventă și tensiune arterială ridicată.

Bolile pulmonare, cum ar fi pleurezia și pneumonia, pot provoca dureri în piept și dificultăți de respirație. Simptomele sistemului nervos central pot include ceață cerebrală, dureri de cap, convulsii și accidente vasculare cerebrale. Vasele de sânge pot fi afectate de vasculită, în timp ce sângele poate fi afectat de anemie, leucopenie sau trombocitopenie.

Alte complicații ale lupusului includ un risc mai mare de infecții din cauza slăbirii sistemului imunitar, moartea țesutului osos și fracturi din cauza lupusului și a utilizării medicamentelor, precum și complicații în timpul sarcinii. Un medic poate recomanda amânarea sarcinii până când lupusul a fost sub control timp de cel puțin 6 luni.

Pe scurt, lupusul este o boală inflamatorie cronică care poate provoca diverse simptome, inclusiv erupții malare, erupții discoide, fotosensibilitate, ulcere orale sau nazale, nefrită lupică, tulburări neurologice, tulburări de sânge și complicații ale sarcinii. Este important ca persoanele să solicite asistență medicală și tratament dacă prezintă oricare dintre aceste simptome.

Foto: Freepik

Cauze

Lupusul este o afecțiune autoimună care provoacă inflamații, umflături, dureri și leziuni tisulare atunci când sistemul imunitar țintește în mod eronat țesuturile sănătoase. Cercetătorii consideră că este cauzat de mai mulți factori, inclusiv moartea celulelor, factori genetici și factori de mediu.

Moartea celulară apare atunci când organismul își reînnoiește celulele, iar din cauza factorilor genetici, este posibil ca organismul persoanelor cu lupus să nu elimine în mod corespunzător celulele moarte. Acest lucru poate duce la producerea de autoanticorpi, cum ar fi anticorpii antinucleari (ANA), care atacă organismul, provocând simptomele lupusului. Anticorpii antinucleari vizează nucleul celulelor organismului, care conține materialul genetic, potrivit MedicalNewsToday.

Factorii de risc pentru lupus includ factori hormonali, factori genetici și factori de mediu. Femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani au o probabilitate de nouă ori mai mare de a avea lupus decât bărbații.

Lupusul se manifestă adesea în familii, iar anumite gene sunt frecvente la pacienții cu lupus. Copiii sunt, de asemenea, expuși riscului, 20% dintre ei dezvoltând această afecțiune înainte de vârsta de 20 de ani, dar rareori înainte de vârsta de 5 ani. Până la 50% dintre copiii cu lupus au simptome renale.

Citește și: Infecția cu Listeria, când este periculoasă. Cum ajung alimentele contaminate cu această bacterie și care sunt simptomele infecției

Tratament

Tratamentul lupusului variază în funcție de tip și include îmbrăcăminte de protecție, medicamente, imunosupresoare, medicamente biologice și tratamente pentru complicații precum infecții, convulsii, probleme ale pielii sau ale rinichilor.

Remediile casnice și măsurile legate de stilul de viață pot ajuta la protejarea sistemelor organismului și la gestionarea simptomelor. O dietă variată și echilibrată, cu ajutorul unui medic sau dietetician care să ajute la crearea unui plan, poate ajuta la gestionarea lupusului. Opțiunile includ administrarea de acizi grași omega-3, limitarea colesterolului și a grăsimilor saturate, reducerea aportului de sodiu și asigurarea unui aport adecvat de vitamine.

Modificările stilului de viață, cum ar fi evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool, exerciții fizice regulate, gestionarea stresului și menținerea rețelelor sociale pot ajuta, de asemenea, la gestionarea lupusului.

Acestea fiind spuse, lupusul este o afecțiune autoimună care afectează diferite sisteme ale organismului, LES fiind cel mai frecvent tip. Aceasta poate provoca cicluri de crize și remisiuni, ceea ce face ca diagnosticarea să fie dificilă.

Opțiunile de tratament pot ajuta la gestionarea simptomelor, la limitarea leziunilor organelor și la îmbunătățirea calității vieții unei persoane după diagnosticare. Diferite opțiuni de tratament pot ajuta la gestionarea simptomelor și la limitarea deteriorării organelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel