Lupus, mai ușor de depistat. Medic: Bolile autoimune pot fi o provocare pentru diagnosticare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
lupus mai usor de depistat. FOTO Pexels @ Edward Jenner
lupus mai usor de depistat. FOTO Pexels @ Edward Jenner

Lupus eritematos sistemic (LES), boala autoimună cu simptome similare cu a altor afecțiuni, mai ușor de diagnosticat.

Lupusul eritematos sistemic (LES) este o boală cronică autoimună care apare când sistemul imunitar al corpului atacă propriile țesuturi. Afectează articulațiile, pielea, rinichii, inima, plămânii, creierul și celulele sanguine.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA a aprobat un nou test de diagnosticare a lupusului, care identifică boala autoimună prin detectarea unui anticorp specific legat de lupus la persoanele care nu prezintă anticorpi antinucleari, potrivit unei actualizări recente a Lupus Foundation of America (LFA), notează Medical News Today.

Anticorpii antinucleari atacă celulele sănătoase ale organismului, ceea ce reprezintă de obicei o caracteristică a lupusului, o boală a țesutului conjunctiv.

Aproape toate persoanele cu lupus - sau aproximativ 97% - sunt pozitive la anticorpi antinucleari, a precizat organizația, iar medicii comandă un test de sânge cu anticorpi antinucleari pozitivi dacă suspectează că un pacient are lupus.

Dar un rezultat pozitiv la un test de sânge cu anticorpi antinucleari pozitivi nu este de obicei suficient pentru a diagnostica boala, a precizat fundația.

Un procent mic de persoane cu lupus sunt negative la anticorpii antinucleari, ceea ce înseamnă că noul test de diagnosticare este ”de o importanță vitală” pentru diagnosticarea acelor pacienți.

Simptomele bolii Lupus, comune cu ale altor afecțiuni

Boala Lupus este greu de diagnosticat pentru că parte dintre simptome sunt comune cu ale altor afecțiuni, lucru de altfel confirmat și de LFA. 

”Bolile autoimune precum lupusul pot fi dificil de diagnosticat. Noi opțiuni de testare fiabile pot ajuta furnizorii de servicii medicale să identifice boala mai rapid - în cele din urmă, ajutând persoanele cu lupus să primească mai repede tratamentul de care au nevoie și îmbunătățind rezultatele clinice”, a declarat organizația.

Compania de biotehnologie Thermo Fisher Scientific Inc. a dezvoltat noul test, numit EliA Rib-P, pentru a detecta anticorpii ribosomali P monospecifici.

Testul este conceput cu ”sensibilitate și specificitate optime” pentru a sprijini diagnosticul de lupus eritematos sistemic, care este cel mai frecvent tip de lupus, a precizat compania într-un anunț.

”Bolile autoimune pot fi o provocare pentru diagnosticare. Testele de laborator fiabile și precise care oferă claritate clinică sunt instrumente esențiale pentru medicii care gestionează acești pacienți”, a declarat în comunicat Henry Homburger, MD, profesor emerit de medicină de laborator la Mayo Clinic College of Medicine și director de laborator pentru Thermo Fisher Phadia Immunology Reference Laboratory.

Semnele Lupusului

Semnele și simptomele lupusului depind de sistemele persoanei afectată de această boală.

Cele mai frecvente semne și simptome includ:

- Oboseală;

- Febră;

- Dureri articulare, rigiditate și umflături;

- Erupție în formă de fluture pe față care acoperă obrajii și podul nasului sau erupții cutanate în altă parte a corpului;

- Leziuni ale pielii care apar sau se agravează odată cu expunerea la soare;

- Degete de la mâini și de la picioare care devin albe sau albastre atunci când sunt expuse la frig sau în timpul perioadelor stresante;

- Dificultăți de respirație;

- Dureri în piept;

- Ochi uscați;

- Dureri de cap, confuzie și pierderi de memorie. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Analizele medicale, esențiale în diagnosticarea bolilor. Când și cum se recoltează sângele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel