Psihologul specializat în somn avertizează că anumite culori de lumini de Crăciun pot afecta negativ somnul. În acest sezon festiv, multe case vor fi luminate de sclipitoarele lumini de Crăciun. Cu toate acestea, anumite tipuri de lumini de Crăciun ar putea afecta negativ somnul.
Dr. Katherine Hall, psihologul rezident în somn la Happy Beds, a elaborat un ghid în care a dezvăluit cele mai bune și cele mai proaste alegeri pentru un somn revigorant. Ea a declarat: „A fi expus la lumină intensă, puternică sau intermitentă înainte de culcare este o greșeală în igiena somnului. Luminile orbitoare pe care le iubim cu toții în sezonul festiv transmit un semnal greșit creierului tău, perturbând producția de melatonină și împiedicând ciclul tău de somn.”
Deci, ce tipuri de lumini de Crăciun sunt cele mai nefavorabile somnului?
Lumina albastră: Expunerea la lumina albastră în seara târziu a fost legată de suprimarea suplimentară a melatoninei și de interferența cu ritmul circadian, a spus Dr. Hall. Ea a adăugat:
„Lumina albastră se găsește adesea în sursele de lumină artificială, în special telefoanele și luminile LED, datorită efectului său stimulant care induce vigilență și, prin urmare, afectează negativ ciclul tău de somn.”
Lumini multicolore: Deși atrăgătoare vizual, aceste lumini emit un spectru de culori care pot perturba reglarea melatoninei.
Dr. Hall a remarcat: „Este ca și cum ai avea un mini spectacol de lumini înainte de culcare - fermecător, dar nu propice pentru o noapte de somn odihnitor”.
Lumini intermitente: Similar, lumile intermitente creează o stimulare vizuală crescută, împiedicându-ți capacitatea de a te opri noaptea, a spus Dr. Hall.
Care este soluția?
Oprește aceste lumini cu cel puțin două ore înainte de culcare. Dr. Hall a recomandat o schimbare simplă cu un impact semnificativ: „Permite producției de melatonină să urmeze ritmul circadian natural, oprește lumina albastră, multicoloră sau intermitentă cu cel puțin două ore înainte de culcare. Acest lucru promovează o tranziție mai lină către somn și îmbunătățește calitatea generală a somnului.”
Sau adoptă alternative prietenoase cu somnul Dr. Hall a sugerat alegerea de lumini de Crăciun cu o nuanță mai caldă: „Optarea pentru lumini de o singură culoare, cum ar fi roșu sau alb cald, oferă o strălucire mai delicată și mai liniștitoare, aliniindu-se mai bine pentru a promova relaxarea și o calitate mai bună a somnului.” „Multe studii arată că lumina roșie îmbunătățește calitatea somnului, facilitând un somn mai rapid și mai odihnitor. Lumina albă caldă emite o strălucire mai puțin stimulativă decât lumina albă sau albastră strălucitoare, contribuind la o noapte de somn liniștită.”
Acest lucru a fost susținut de un studiu din 2012 care a constatat că sportivii care au primit terapie cu lumină roșie au avut o calitate îmbunătățită a somnului și niveluri mai bune de melatonină, conform Daily Express.
În plus, un alt studiu a constatat că cei expuși la lumină roșie au experimentat mai puțină inerție de somn - sau, cu alte cuvinte, erau mai puțin somnoros în dimineața următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.